Dien nu in voor de tweede Gentse architectuurprijs

Vanaf vandaag kan je opnieuw projecten inzenden voor de Architectuurprijs Gent. Omdat Gent dit jaar Europese Jongerenhoofdstad is, bestaat de publieksjury voor de tweede Gentse architectuurprijs volledig uit jongeren. Zij bepalen wie op 6 oktober de publieksprijs wint. De vakjury wordt dan weer voorgezeten door de Brusselse architecte Kelly Hendriks.

04/03/2024

De driejaarlijkse Gentse architectuurprijs werd in 2021 voor het eerst uitgereikt. Toen ging de eer naar het Kapitein Zeppospark aan het Houtdok en het bedrijfsgebouw van Lab 15 in Wondelgem. Deze editie bestaat de publieksjury volledig uit Gentse jongeren. Zij bepalen wie op 6 oktober 2024 met de publieksprijs aan de haal gaat. De Brusselse architecte Kelly Hendriks zit de vakjury voor.

Om architectuur bij jongeren in de kijker te zetten, loopt er op dit moment ook een initiatief in enkele ontwerpopleidingen in het secundair en hoger onderwijs. Leerlingen en studenten gaan tijdens ateliers aan de slag met de ideeën van Gentse jongeren om de ruimte in de stad te herontwerpen. Dat zal niet alleen leiden tot een expo, tijdens die ateliers wordt ook de jongerenjury gevormd.

Wie jonger is dan 30 en zin heeft om zich te buigen over nieuwe gebouwen, plekken en projecten in Gent, kan zich ook rechtstreeks aanmelden via www.architectuur.gent om deel uit te maken van de jongerenjury.

De architectuurprijs is een aanmoediging voor geëngageerde bouwheren en geïnspireerde ontwerpers. Het is dankzij hen dat er ongelooflijk goede projecten gerealiseerd worden in Gent.

Peter Vanden AbeeleGents stadsbouwmeester

Projectteams die willen meedingen naar de Gentse architectuurprijs, kunnen vanaf vandaag, maandag 4 maart 2024, tot en met woensdag 8 mei 2024 hun project inzenden. Elk gerealiseerd project op Gents grondgebied dat niet ouder is dan 3 jaar komt in aanmerking. Klein of groot, woningbouw of kantoor, school of bedrijfspand: alles mag. Ook bruggen, pleinen, parken of landschappelijke projecten mogen meedoen. Tot slot zijn ook renovaties, herbestemmingen, tijdelijke invullingen of ruimtelijke installaties welkom.