Matadibrug aan de Oude Dokken geopend

De Matadibrug over het Handelsdok in Gent is zaterdagmorgen officieel en feestelijk geopend. De brug is de tweede voetgangers- en fietsersbrug binnen het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent en De Vlaamse Waterweg nv stonden in in voor de bouw. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) steunde financieel.

16/12/2023


De nieuwe brug ligt in het verlengde van de Kraankindersstraat en biedt de trage en zwakke weggebruikers de kans om snel en veilig de oversteek van de Handelsdokkaai met de Schipperskaai te maken. Hierdoor wordt het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken nog beter verbonden met de binnenstad.

De Matadibrug is een slanke vaste metalen brug met geïntegreerde verlichting in de leuningen. Het ontwerp van Feichtinger Architects uit Parijs past niet alleen in de omgeving maar is ook onderhoudsvriendelijk. Bij de realisatie werd gekozen voor duurzame en gebruiksvriendelijke materialen.

Lydia PeetersVlaams minister voor Openbare werken en Mobiliteit

Deze zes meter brede brug zorgt niet alleen voor een vlotte doorstroming maar geeft ook een mooi uitzicht op het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken. Ze is daarenboven echt Gents. De staalconstructie werd voorbereid en geassembleerd door het staalconstructiebedrijf Aelterman dat voor de volledige realisatie samenwerkte binnen de Artes Groep.

Sami SouguirVoorzitter sogent en schepen van Stadsontwikkeling

Met de Matadibrug krijgen fietsers en voetgangers in de Oude Dokken er opnieuw een belangrijke nieuwe verbinding met het stadscentrum bij. De komst van deze brug is cruciaal voor de herbestemming van de Oude Dokken.

Mathias De ClercqBurgemeester

De Matadibrug ligt op 330 meter van de beweegbare Bataviabrug en biedt door haar vast constructie een continu beschikbare fiets- en voetgangersverbinding tussen het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken en het centrum. Het realisatietraject van de nieuwe brug startte in 2019 met de vergunningsaanvraag en het contracteren van de aannemer. Begin 2023 startte de effectieve bouw. Begin juni werden de brugdelen ingevaren. Op 16 december 2023 werd de brug feestelijk geopend. Daarvoor waren ook de buurtbewoners uitgenodigd.

De naam van de brug verwijst naar de Congolese havenstad Matadi. Sinds 2011 krijgen alle nieuwe bruggen binnen stadsontwikkelingsproject Oude Dokken een naam die verwijst naar een havenstad waarmee de Gentse haven een economische band heeft of had.

De Vlaamse Waterweg nv sogent en de Europese Unie financierden de brug die ruim 2,8 miljoen euro exclusief BTW kostte. Het project ontving 1,34 miljoen euro financiële steun vanuit EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.