Wintercircus

Ondernemers bundelen krachten in TENT voor uitbating Wintercircus

03/02/2023

Het Wintercircus heeft een uitbater: TENT (Together for Entrepreneurship, Networking and Technology). Dat consortium van Gentse ondernemers en organisaties wil van het iconische gebouw een echte technologietempel maken. Het Wintercircus opent de deuren in maart 2024, de ondergrondse rockzaal gaat al dit najaar open.

Wintercircus Middenpiste
Wintercircus Middenpiste

Na een uitgebreid marktonderzoek geeft stadsontwikkelingsbedrijf sogent het gerenoveerde Wintercircus voor 75 jaar in erfpacht aan een consortium van Gentse ondernemers rond ondernemersorganisatie Voka, genaamd TENT. Dat consortium zal instaan voor de inrichting, invulling, het beheer en de uitbating van het Wintercircus. De Stad Gent wordt via sogent aandeelhouder van TENT.

Zes jaar na de eerste spadesteek krijgt het Wintercircus nu écht een nieuw leven. Het is aftellen naar de eerste concerten in de ondergrondse pop- en rockzaal dit najaar én naar de invulling van de bovenbouw door TENT.

Sami SouguirVoorzitter sogent en schepen van Stadsontwikkeling
Middenpiste vergaderzalen
Wintercircus vergaderzalen, foto © Wouter Rawoens 2022

TENT wil van het Wintercircus een echte technologietempel maken met een focus op innovatie en gezondheidstoepassingen, maar ook op kunst en creativiteit. Het gebouw zal onderdak bieden aan werkplekken en cocreatieruimtes voor start-ups en scale-ups, vergaderzalen, een auditorium, een concertzaal voor 500 personen, een brasserie, restaurant en een publiek toegankelijk overdekt binnenplein van 1.000 vierkante meter voor evenementen. Tot slot is er ook een terrasbar op het dak met uitzicht op de stad.

Onze technologiebedrijven zijn wereldtop en het Wintercircus zal hun positie nog versterken. Het wordt het uitstalraam van onze tech scene voor het grote publiek én een plek waar ondernemers elkaar inspireren.

Sofie BrackeSchepen van Economie

Met TENT willen we iets teruggeven aan deze stad. En gezien de ligging, missie en setting zijn we ervan overtuigd dat het Wintercircus in geen tijd een ontmoetingsplaats wordt met grote internationale uitstraling.

Hilde SchuddinckTENT

De relatie tussen mens en technologie staat centraal. Dit uitdagende thema moet het Wintercircus de komende decennia maatschappelijk relevant houden. Ondernemingen en kennisinstellingen spelen hierin een sleutelrol.

Jeroen LemaireTENT
Auditorium zicht buitenaf
Auditorium zicht buitenaf, foto © Wouter Rawoens 2022

De deuren van het Wintercircus gaan open op 15 maart 2024 met het festival FTI (Flanders Technology & Innovation), een evenement over de impact van technologische innovaties op gezondheid. De ondergrondse rockzaal gaat al vroeger open, in het najaar van 2023. TENT gaat daarvoor in zee met VIERNULVIER en Democrazy. Het programma zal bestaan uit concerten en nightlife events. Democrazy zal er een groot deel van zijn programma realiseren.

Vlaanderen krijgt er niet elk jaar een nieuwe concertzaal bij. We zullen ze dan ook uitrusten met de nieuwste technologie op het vlak van geluid en beeld. Het feit dat de zaal rond is, blijkt daarvoor een unieke troef.

Franky DevosCoördinator VIERNULVIER

TENT is een initiatief van Voka Oost-Vlaanderen, de Stad Gent, UGent, KULeuven, IMEC, IJV-IFAS, en achttien ondernemers: Piet Maes, Peter Hinssen, Koen De Clercq, Alain De Taeye, Griet Nuytinck, Jeroen Lemaire, Nele Van Damme, Koenraad Belsack, Pieterjan Bouten, Louis Jonckheere, Lorenz Bogaert, Matthias Geeroms, Jonas Dhaenens, Jan Hollez, Jeroen De Wit, Jean-Marie De Buck, Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert.