Ontwerp klaar voor 59 nieuwe sociale woningen in Nieuw Gent

In Nieuw Gent maken de garageboxen in de Agaatstraat en de Berkhoutsheide binnenkort plaats voor nieuwe sociale woningen met fietsenstallingen, openbaar groen en private parkeerplaatsen. In totaal komen er 59 appartementen met een mix van één tot twee slaapkamers. Elk appartement heeft ook een eigen buitenruimte.

11/09/2023

In de Agaatstraat en de Berkhoutsheide in Nieuw Gent komen 59 nieuwe sociale woningen. Dat gebeurt op de plek waar nu garageboxen staan. Die worden gesloopt om de nieuwe woningen te bouwen en extra openbaar groen te realiseren. Zo komen er in de Agaatstraat naast het jeugdhuis 36 appartementen met een mix van één tot twee slaapkamers. De appartementen hebben zicht op het bos van de De Deynesite. In de Berkhoutsheide komen 23 nieuwe woningen verdeeld over twee gebouwen, eveneens met een mix van één tot drie slaapkamers.

We zoeken met sogent naar nieuwe manieren om verschillende vormen van betaalbaar wonen te realiseren. Door toepassing van de design & build-procedure kunnen we sneller sociale woningen realiseren en hebben we meer controle over het budget. Dit pilootproject kan een verdere basis zijn voor sociale huisvestigingsmaatschappijen om zo sneller te schakelen in de realisatie van sociale woningen.

Sami Souguirschepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent

Sogent heeft de opdracht gegund aan bouwteam RECON Bouw, dat een ontwerpteam samenstelde met architectenbureaus DENC-STUDIO en BLAF architecten. De architecturale uitstraling van de gebouwen als baksteenarchitectuur past binnen de krijtlijnen van het stadsvernieuwingsproject Nieuw Gent Vernieuwt. Elk appartement heeft een eigen buitenruimte en is zeer energiezuinig.

Infomoment voor de buurt

Buurtbewoners kunnen op woensdag 27 september 2023 van 17 tot 20 uur de plannen inkijken tijdens een doorlopend infomoment in de cultuurcontainers op het Rerum-Novarumplein. In het najaar wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Als alles goed gaat, beginnen de werken midden 2024 en kunnen de eerste bewoners er in 2026 intrekken.

Meer sociale huurwoningen is een topprioriteit van dit stadsbestuur. Naast het aantal nieuwe woningen dat Thuispunt Gent realiseert, werkten we hiertoe samen met sogent een alternatief uit. Eens gerealiseerd worden de 59 woningen verkocht aan een woonmaatschappij. Het totale investeringsbudget van ongeveer 14 miljoen euro kan dan door de Stad opnieuw worden ingezet om nieuwe sociale woningen te realiseren.

Tine Heyseschepen van Wonen