Matadibrug

Voorbereidende werken van start

31/01/2023

In het atelier van het Gentse staalconstructiebedrijf Aelterman zijn de voorbereidende werken aan de nieuwe Matadibrug volop bezig. De komende weken worden ook de funderingen van de brug geplaatst vanop het water en gebeuren er enkele afbraakwerken aan de kaaimuren.

Matadibrug realisatie werkplaats
Matadibrug realisatie, foto © Stad Gent 2023

In het verlengde van de Kraankindersstraat bouwt sogent samen met De Vlaamse Waterweg een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug tussen de Handelsdokkaai en de Schipperskaai. De Matadibrug wordt, na de Bataviabrug, de tweede fietsers- en voetgangersbrug die de Oude Dokken met de binnenstad verbindt.

De komende maanden wordt de staalconstructie van de brug voorbereid in het atelier van het Gentse staalconstructiebedrijf Aelterman BV. Daar zijn lassers momenteel de staalplaten aan het lassen. Vlak voor de zomer wordt de brug dan vanuit de loods via het water in vier grote delen vervoerd naar zijn locatie aan de Oude Dokken.

In tegenstelling tot de Bataviabrug wordt de Matadibrug een vaste brug. Eind 2023 moet hij klaar zijn. De totale kostprijs bedraagt 2,6 miljoen euro waarvan 15 procent wordt gefinancierd door sogent. De rest wordt gefinancierd door De Vlaamse Waterweg en EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Sami SouguirSchepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent

De Matadibrug is, na de Bataviabrug, de tweede fietsers- en voetgangersbrug die de Oude Dokken met de binnenstad verbindt. De nieuwe brug moet zorgen voor een veilige en vlotte oversteek voor actieve weggebruikers. Met een breedte van 6 meter zal de nieuwe brug niet alleen zorgen voor een vlotte doorstroming. Fietsers en voetgangers krijgen tegelijk een mooi uitzicht op het projectgebied Oude Dokken. Kortom: een extra boost voor het fietsverkeer van en naar het centrum Gent

Lydia PeetersVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken
Matadibrug realisatie werkplaats
Matadibrug realisatie, foto © Stad Gent 2023

Voor de bouw van de brug worden onderhoudsvriendelijke, duurzame en gebruiksvriendelijke materialen gebruikt. Zo krijgt de nieuwe brug een stalen brugdek, voorzien van antislipbekleding. In de brugleuningen wordt verlichting geïntegreerd. De opdracht voor de bouw van de brug werd toegekend aan T.M. Artes Depret - Aelterman BV. Het project wordt mogelijk gemaakt met 1,3 miljoen euro financiële steun vanuit EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De totale bouwkost is geraamd op 2,6 miljoen euro exclusief btw.

De nieuwe brug heeft een totale lengte van 112 meter. De onderdelen, samen ongeveer 200 ton staal, komen nog voor de zomer aan. Daarna wordt de brug ter plaatse aan elkaar gelast. In het najaar wordt de brug dan verder afgewerkt. Als alles verloopt zoals gepland, kunnen de eerste voetgangers en fietsers eind dit jaar over de nieuwe brug.

Lieven DejonckeereAfdelingshoofd regio West van De Vlaamse Waterweg nv