Wintercircus en Melopee

op shortlist Belgian Building Awards 2023

21/02/2023
Melopee inkom
Melopee , foto ©Maxime Delvaux 2020

De vakjury van de Belgian Building Awards heeft, verdeeld over drie categorieën, 17 projecten geselecteerd die doorstoten naar de shortlist. Of Melopee en het Wintercircus daadwerkelijk bekroond zullen worden met een award, wordt bekendgemaakt op Batibouw op 14 maart 2023. Dan zal ook de winnaar van de Pioneer Award onthuld worden. Nieuw dit jaar is dat er ook een aparte prijs van de publieksjury zal uitgereikt worden.

De Belgian Building Awards zijn een organisatie van Batibouw en Palindroom met als doel om kwalitatieve architectuurprojecten in de kijker te plaatsen. Hierbij gaat bijzondere aandacht uit naar de duurzaamheid en de maatschappelijke meerwaarde van de projecten. Die insteek blijkt ook uit de keuze van de categorieën. Eén van die categorieën is Mixed-Use. Hierbij staat het harmonieus combineren van diverse functies binnen één project voor meer ruimtelijk rendement van onze bebouwde omgeving cruciaal. De shortlist voor deze categorie telt vijf projecten waaronder het Wintercircus (Atelier Kempe Thill, aNNo Architecten, baro en SUM Project, VK) en Melopee in Gent (XDGA).

Wintercircus Middenpiste
Wintercircus Middenpiste

De selectie van de shortlists en de winnaars was het werk van een vakjury die dit jaar bestond uit zeven leden:: Tim Vekemans (RE-ST architectenvennootschap, winnaar Pioneer Award 2022), Charlotte van de Water (Agoria), Fabien Dautrebande (oPla architecture), Ilse Claes (Embuild Limburg), Arnaud Tandt (FEBELCEM / NAV), Philippe Selke (Palindroom/Architectura) en Rik Neven (Palindroom/Architectura). Nieuw dit jaar is dat er ook een prijs zal toegekend worden door een publieksjury. Deze zal bestaan uit zes leden die geen enkele professionele band hebben met de bouwsector. Hiermee willen de organisatoren onderstrepen dat architectuur altijd ten dienste moet staan van de gebruikers.