• Academiestraat, visualisatie
  • Academiestraat, visualisatie
  • Academiestraat, visualisatie
  • Academiestraat
  • Academiestraat
  • Academiestraat, maquette

Academiestraat

Samen met de Hogeschool Gent lanceerde sogent in 2012 een verkoopprocedure voor de herbestemming van de voormalige brandweerkazerne en de aanpalende Academie voor Schone Kunsten in de Academiestraat. De twee complexen hebben samen een oppervlakte van meer dan 10.000 m². De bedoeling is om er in samenwerking met een private partner een woonproject te realiseren met respect voor het ingetogen karakter van de omgeving en de rijke geschiedenis van de gebouwen.

Een plek met een rijk verleden

In 2007 nam de Gentse brandweer een nieuwe kazerne in de Roggestraat in gebruik. De gebouwen in de Academiestraat, oorspronkelijk een meisjesinternaat, kwamen op die manier leeg te staan. Maar om een te lange leegstand te vermijden, kregen ze een tijdelijke, nieuwe functie. Ze werden gebruikt door enkele stadsdiensten, zoals het fietsdepot en verhuurd aan enkele verenigingen.
In 2011 verhuisde ook de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) wegens plaatsgebrek naar de huidige locatie op de Bijlokesite.
Samen hebben beide complexen een oppervlakte van meer dan 10,000 m². Het vrijkomen van deze gebouwen, op deze locatie, met dergelijke oppervlakte, bood veel mogelijkheden voor een nieuwe, kwalitatieve invulling.
 

Op zoek naar een private ontwikkelaar

Sogent en de Hogeschool Gent startten midden 2011 de gezamenlijke verkoopprocedure van de voormalige brandweerkazerne en academie. De bedoeling was niet om de gebouwen te verkopen aan de hoogst biedende private ontwikkelaar, maar wel aan die ontwikkelaar die een architecturaal hoogstaand en duurzaam woonproject met duidelijke meerwaarde voor de buurt zou voorstellen.

Maar liefst vijftien teams van ontwikkelaars, architecten en studiebureaus stelden zich eind 2011 kandidaat. Drie ervan kregen de kans een uitgebreid projectvoorstel in te dienen. Uit deze drie voorstellen selecteerde een beoordelingscommissie het project van het team van 3D Real Estate nv, in samenwerking met onder andere Robbrecht en Daem Architecten.

Midden 2013 werd de verkoopovereenkomst ondertekend. Gezien de complexiteit van het project en wegens de belangrijke cultuurhistorische waarde van de plek, werd het dossier met alle betrokken stadsdiensten en sogent grondig besproken vooraleer de nodige vergunningsaanvragen werden ingediend. Op 26 maart 2015 verleende het college van burgemeester en schepenen de stedenbouwkundige vergunningen voor de realisatie van het project.

Nieuwe plannen

Voor de site werd een gevarieerd programma uitgewerkt met ruimte voor wonen, horeca, cultuur en groenaanleg. Bestaande elementen worden waar mogelijk bewaard en in ere hersteld. Het ontwerp voor deze herbestemming is van Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Marie José Van Hee, Dierendonck Blancke, Els Claessens en Tania Vandenbussche Architecten.

In de oude brandweerkazerne, waarvan de gevel bewaard blijft, komt een brasserie met terras, een medische praktijk, een bed and breakfast en appartementen. De academie zal grotendeels bewaard blijven en zal plaats bieden aan ABC, een Brusselse organisatie die creativiteit bij kinderen en jongeren stimuleert, een polyvalente zaal die door de buurt en de omliggende scholen gebruikt kan worden, appartementen en een buurtwinkel.

In het binnengebied komen, naast een publieke doorgang en buurtgroen, een aantal klassieke woningen met tuin, enkele meergezinswoningen en meegroeiwoningen. In totaal worden er zo een 130-tal wooneenheden gecreëerd.

Midden 2015 startten de werken met als doel dat het project eind 2020 afgewerkt zal zijn. Het eerste werk was het uitvoeren van een grondig archeologisch onderzoek.

Verkoop

De verkoop van de eenheden is intussen volop gestart. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het project: academie.gent

Architect
Robbrecht en Daem Architecten in samenwerking met Marie José Van Hee, Dierendonck Blancke, Els Claessens en Tania Vandenbussche Architecten.
Samenwerking
Stad Gent - 3D Real Estate
Adres
Academiestraat
9000 Gent
België
Status
In uitvoering
Ligging