Academiestraat

Wonen in voormalige kunstacademie en oude brandweerkazerne

Samen met Hogeschool Gent lanceerde sogent in 2012 een verkoopprocedure voor de herbestemming van de voormalige brandweerkazerne en de aanpalende oude kunstacademie. In samenwerking met 3d real estate werd er een woonproject gerealiseerd met respect voor de rijke geschiedenis van de gebouwen.

Wonen
Adres

Academiestraat, 9000 Gent

Partner

3d real estate

Status

Gerealiseerd

Herbestemming van de voormalige brandweerkazerne en de vroegere kunstenacademie

In 2007 nam de Gentse brandweer een nieuwe kazerne in de Roggestraat in gebruik. De gebouwen in de Academiestraat, oorspronkelijk een meisjesinternaat, kwamen op die manier leeg te staan. Maar om een te lange leegstand te vermijden, kregen ze een tijdelijke, nieuwe functie. Ze werden gebruikt door enkele stadsdiensten, zoals het fietsdepot en verhuurd aan enkele verenigingen. In 2011 verhuisde ook de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) wegens plaatsgebrek naar de huidige locatie op de Bijlokesite. Samen hebben beide complexen een oppervlakte van meer dan 10,000 m². Het vrijkomen van deze gebouwen, op deze locatie, met dergelijke oppervlakte, bood veel mogelijkheden voor een nieuwe, kwalitatieve invulling.

De herbestemming van de voormalige brandweerkazerne kadert binnen het masterplan voor de herontwikkeling van het volledige bouwblok tussen de Academiestraat, Molenaarstraat, Brandweerstraat en Sint-Margrietstraat in Gent. De site is uniek gelegen binnen de historische stadskern en is, door de aanwezigheid van de monumentale volumes van de vroegere academie en van de brandweerkazerne, zelf beeldbepalend in het stadszicht.

20220407 120610
foto situatie 2022 (c) sogent

Nieuwe plannen

Sogent en Hogeschool Gent startten in 2011 met de gezamenlijke verkoopprocedure van de voormalige brandweerkazerne en academie. De bedoeling is om er een woonproject te realiseren met respect voor het ingetogen karakter van de omgeving en de rijke geschiedenis van de gebouwen. Een team rond projectontwikkelaar 3d real estate en architecten Robbrecht, Daem en Van Hee haalde de opdracht binnen.

Voor de site werd een gevarieerd programma uitgewerkt met ruimte voor wonen, horeca, cultuur en groenaanleg. Bestaande elementen worden waar mogelijk bewaard en in ere hersteld. Het ontwerp voor deze herbestemming is van Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Marie José Van Hee, Dierendonck Blancke, Els Claessens en Tania Vandenbussche Architecten.

In totaal werden 136 woningen gerealiseerd, waarvan 10 budgetkoopwoningen en 14 sociale woningen.