Cinema Rex

Vervallen iconische cinema aan station Gent-Sint-Pieters krijgt tweede leven

De vervallen iconische Cinema Rex aan het Sint-Pieters station krijgt een tweede leven. Sogent zal de oude bioscoop renoveren en er opnieuw een trekpleister in de stad van maken.

Cultuur
Adres

Koningin Maria Hendrikaplein 35, Gent

Status

In voorbereiding


Cinema Rex, een oude bioscoop, ligt op een boogscheut van het station Gent-Sint-Pieters. Het gebouw, naar ontwerp van architect Geo Henderick uit 1933 is een beschermd monument en was tot 1982 in gebruik als cinema. Later kreeg het pand een herbestemming als casino. De voorbije jaren stond het leeg en werd het zelfs een tijdje gekraakt.

Herbestemming

Sogent kocht Cinema Rex aan in december 2023 en zal het gebouw klaarstomen voor een nieuwe invulling. Dit waardevol pand is erkend als erfgoed maar is in zeer slechte staat. De gevel en de cinemazaal zijn beschermd. Door het gebouw te bewaren en te restaureren, kan het opnieuw een echte trekpleister in Gent worden. 

Over Cinema Rex

Cinema Rex was één van de vele kleinere cinema’s die Gent ooit telde. Het interieur telde heel wat art-deco-elementen. De zaal was gedecoreerd met prachtige muurschilderingen met reliëfstukken die verlicht werden. Een nachtelijke sterrenhemel siert het plafond. 

Door de opkomst van de televisie gingen mensen minder naar de film. Er kwam tijdelijk een sekscinema, maar in 1982 werden de laatste kaartjes verkocht en sloot de cinema de deuren.