Cohousing Tolhuis

In 2011 kocht sogent vijf aanpalende krotten in de Tolhuislaan, vlakbij het centrum van Gent, met de bedoeling om die te ontwikkelen tot een nieuwe woongelegenheid met een groep enthousiaste bewoners.

Wonen
Adres

Tolhuislaan, 9000 Gent, België

Partner

Stad Gent

Status

Gerealiseerd

Cohousing Tolhuis 2018
Cohousing Tolhuis, foto © sogent 2018

Cohousing 

Naast het aanbieden van bouwgronden en budgetwoningen, stimuleert sogent ook nieuwe woonvormen zoals cohousing. Met de aankoop van de panden in de Tolhuislaan, lanceerde sogent haar eerste cohousingproject. De bewoners trokken er in 2018 in.

Cohousen is een vorm van gemeenschappelijk wonen, waarbij gezinnen naast hun eigen uitgeruste privéwoning ook enkele gemeenschappelijke ruimtes bewust delen. In een cohousingproject kennen de buren elkaar, leeft er een sociale dynamiek, maar blijft de privacy van elk gezin voldoende gerespecteerd. Door extra ruimtes te delen, zowel naar gebruik toe als naar kosten, kunnen de gezinnen zich soms meer comfort veroorloven dan het geval zou zijn mochten ze elk apart een woning bouwen. Denk maar aan het delen van een grote tuin, binnenspeelruimte, fietsberging, ontmoetingsruimte,…

Cohousing Tolhuis tijdens realisatie 2017
Cohousing Tolhuis tijdens realisatie, foto © sogent 2017

De Tolhuizers

De grootte en de vorm van dit perceel bleek ideaal voor een kleinschalig proefproject gemeenschappelijk wonen. Sogent ging daarom op zoek naar een groep van 4 tot 6 gezinnen die op dit perceel een cohousingproject wou realiseren.

Groepen met alleenstaanden, koppels en gezinnen met kinderen kwamen in aanmerking. Gezinnen die graag wilden meestappen in het project, konden terecht op de begeleidings- en infosessies om een match te vinden met anderen die samen met hen een team wilden vormen.

Via een puntensysteem werd het project toegewezen aan ‘De Tolhuizers.' Zij kochten de woningen aan een voordelige prijs dankzij de steun van de Stad Gent. De krotten gaven de wijk een verloederd aanzicht en daarom werd een strakke timing in de verkoopsvoorwaarden opgenomen.

De bouwgroep koos een ontwerper uit een pool van architecten, samengesteld door sogent. Het werd Koen Matthys in samenwerking met tv STUDIOLO architectuur’.

Het resultaat is een nieuwbouw met zes afgescheiden woonunits van elk zo'n 100 m². De private delen hebben een lange buitentrap die leidt naar de knusse tuin en een groot dakterras met zicht op de torens van Gent. Aan de tuin zijn ook de andere gemeenschappelijke ruimtes gelinkt: de polyvalente zaal met sanitair en keuken, de berging met wasplaats en de fietsenstalling. De polyvalente ruimte stellen de Tolhuizers ook open voor buutinitiatieven. Zo werken ze mee aan een positieve ingesteldheid en integratie met de buurt, een belangrijke drijfveer van dit project.