Ecowijk Gantoise

Nieuw leven voor de oude Gantoise-site

In Gentbrugge maken de terreinen van het voormalige Ottenstadion en de tennis- en hockeyclub La Gantoise plaats voor een nieuwe duurzame woonwijk. Centraal komt een groot wijkpark voor de toekomstige bewoners en de buurt. Sogent ontwikkelt de site samen met De Stip, een private ontwikkelaar.

Publieke ruimte Wonen
Adres

Bruiloftstraat, Tennisstraat 9050, Gentbrugge, België

Partner

Stad Gent - De Stip

Status

In voorbereiding

Sport maakt plaats voor wonen

In Gentbrugge, aan de Bruiloftstraat, bevond zich tot enkele jaren geleden het Jules Ottenstadion. Hier had voetbalclub KAA Gent haar sportieve stek. In 2000 ging de voetbalclub, samen met de Stad Gent, op zoek naar een nieuwe plek voor een moderne voetbaltempel. Het Ottenstadion was namelijk verouderd en te klein geworden. Ook het feit dat het stadion middenin een woonbuurt lag, was - gezien de noodzaak tot uitbreiding - niet langer ideaal. De Stad Gent kocht het Ottenstadion en vond voor de club een nieuwe locatie. In 2013 kon KAA Gent het nieuwe voetbalseizoen starten in een gloednieuw stadion; de Ghelamco Arena. Na de verhuis van de voetbalclub uit het Ottenstadion, kon sogent in opdracht van de Stad, overgaan tot de sloop.

Ook de hockey- en tennisclub La Gantoise verhuisde naar een nieuwe site aan de Noorderlaan.

Door het vertrek van de sportclubs, kwam er een gebied van maar liefst 5 hectare vrij. Sogent en De Stip ontwikkelen er elk hun deel van de site tot een nieuwe duurzame woonwijk. 

Een nieuwe duurzame woonwijk met wijkpark

In totaal komen er een 280 nieuwe woningen en appartementen. Alle woningen krijgen een eigen terras, een eigen private tuin of een gemeenschappelijke groenzone. De ambitie is om een modelwijk te bouwen met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk: minimale CO2-uitstoot, lokaal opwekken van energie en hergebruik van water.

Met een integrale en kwalitatieve visie voor de wijk voorop, maakten sogent en De Stip samen een verkavelingsplan op. Dat plan werd vertaald in een aanvraag om de site te mogen verkavelen en ontwikkelen tot een duurzame woonwijk.

Tegen de verkaveling werd meermaals beroep ingediend door het buurtcomité 'Ecowijk Gentbrugge'. Onder begeleiding van een bemiddelaar knoopten sogent en De Stip gesprekken aan met de buurt om samen naar een constructieve oplossing te zoeken. Na een bemiddelingsperiode kwamen alle partijen tot een akkoord. Het plan werd verder bijgesteld en het project beschikt ondertussen over een verkavelingsvergunning. 

De voornaamste principes bleven behouden:

  • De nieuwe woonwijk wordt een voorbeeldwijk op vlak van energie, mobiliteit en woningtypes 
  • Er komt een groot diagonaal wijkpark met knipoog naar het sportverleden en maar liefst zes toegangen

De grootste wijziging aan de het originele plan gebeurde op het vlak van de bouwhoogte. Langs de Tennisstraat, de Van Laethemstraat en de Bruiloftstraat zal er niet hoger dan drie verdiepingen gebouwd worden. Aan de parkzijde zijn dat er vier en op de kop van het park, op één plaats, vijf.

Beeld Wijkpark Ecowijk Gantoise
Visualisatie Ecowijk © 2017

Een centraal wijkpark

Centraal in de wijk komt een groot, publiek toegankelijk wijkpark. Zowel de bewoners als de ruime buurt zullen hiervan kunnen genieten. Het wijkpark speelt ook een belangrijke rol in het ecologisch, klimaatbestendig verhaal van de wijk.

In het ontwerp van het wijkpark krijgt de sportgeschiedenis van de site een belangrijke plaats. Zo komen er verschillende speelse referenties naar dat rijke sportverleden. De middenstip van het legendarische voetbalveld krijgt een centrale plek in het park en de centrale as wordt uitgewerkt als atletiekpiste met sport-, spel- en rustplekken.

Timing en volgende stappen

De Stip zal voor hun projectgebied in oktober 2023 de volgende vergunningen aanvragen. Sogent gaat op zoek naar een private partner voor de ontwikkeling van hun deel van de site. 

In het kader van deze nieuwe aanvragen en de heropstart van het project, organiseerde sogent, Stad Gent en De Stip op woensdag 11 oktober 2023 een infomoment waar de buurtbewoners de plannen konden inkijken en vragen konden stellen. 

Woningen kopen of huren

Sogent zal voor de realisatie van de woningen samenwerken met een private ontwikkelaar. Het is deze partner die de woningen zal verkopen of verhuren. De verkoop of verhuur van de woningen op het deel sogent is bijgevolg nog niet gestart.

Bekijk hier de presentatie van het infomoment op 11 oktober 2023

20231011 DO AAGOUD Presentatie infomoment online
(PDF, 1,255 MB)
Download

Lees hier de meest recente nieuwsartikels