Het ICC ligt midden in het Citadelpark en maakt deel uit van een grotere gebouwencluster samen met het SMAK, het Kuipke en de Floraliënhal. De komende jaren worden de volledige site en de gebouwen opgewaardeerd.
Architecten 51N4E en NU architectuuratelier maakten een masterplan op voor de geclusterde gebouwen en verzorgden ook het ontwerp voor de concrete uitwerking van de reconversie van het ICC gebouw.
Het ontwerp en de plannen voor het vernieuwde ICC
Het vernieuwde ICC wordt compacter, flexibeler en performanter met als doel om de bestaande congreswerking naar een hoger niveau te tillen. Het gebouw wordt kleiner in oppervlakte door de sloop van het trappenhuis en de Azaleahal, aan de kant van de speeltuin. In totaal wordt ongeveer 4.000 m² vergroend (ruim de helft van de huidige voetafdruk) en teruggeven aan het park.
De relatie met het park wordt versterkt door ook binnen plaats te voorzien voor bomen en planten. Op deze manier wordt het park ook deel van het interieur en zal het mee de identiteit van het ICC bepalen. Om het gebouw heen komt een groene strook met planten en bloemen.
Dankzij de sloop van de Azaleahal wordt de Floraliënhal opnieuw zichtbaar vanuit het park. Ook vanuit het ICC wordt een belangrijke verbinding gemaakt met de Floraliënhal. Aan de oost- en de westzijde worden 2 nieuwe ingangen voorzien, die beter moeten aansluiten op de bezoekersstromen van het SMAK en het Kuipke. Een parkpassage zal de beide ingangen verbinden. Er komt ook meer fietsenparking.
Het gebouw wordt ook duurzamer. De bestaande structuur blijft maximaal behouden. De gebouwenschil wordt vernieuwd en geïsoleerd. Het ICC wordt volledig fossielvrij en er komt ook een BEO-veld (boorgaten energieopslag). Dat zal zorgen voor de verwarming en de koeling van het gebouw.
Wie werkt eraan mee?
De reconversie van het ICC kadert in de opmaak van het ‘Vernieuwingsplan Citadelpark’ op initiatief van de Stad Gent. Om uitvoering te geven aan dat plan, lanceerde sogent in 2018 een ontwerpwedstrijd via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Architecten 51N4E en NU architectuuratelier kwamen als winnaar uit de bus en staan in voor het ontwerp. Het team werkt samen met volgende onderaannemers: Bollinger+Grohman sarl, lngenium nv, Kahle Acoustics bvba, Plant en houtgoed bvba, TTAS theaterbouw, ELD, FESG en Altstadt bvba. Toerisme Vlaanderen zorgt voor een aanzienlijke subsidiering om het ICC te moderniseren.
Voor wanneer is het?
Het masterplan voor de geclusterde gebouwen werd in juli 2021 door het Gentse stadsbestuur goedgekeurd. Als alles volgens de huidige planning verloopt, kunnen de werken starten begin 2026.