De Kleine Sikkel
De Kleine Sikkel is het imposante gebouw op de hoek van de Nederpolder en de Biezekapelstraat. In de 14de eeuw was het de patriciërswoning voor de familie Van der Zickelen (vandaar de naam). Van deze vroegste periode getuigt enkel nog de 13de-eeuwse overwelfde kelder op Romaanse zuilen.
In de 19de eeuw werd de voorgevel bepleisterd, witgeschilderd en omgevormd tot een typische lijstgevel. Een restauratie in 1912 bracht de gevel tot haar huidig, geromantiseerd middeleeuws uitzicht: een brede schermgevel met kantelen, opgetrokken uit Doornikse kalksteen, typisch voor de eerste stenen woonhuizen in de stad. Sinds 1943 is de Kleine Sikkel beschermd als monument omwille van de historische, archeologische en artistieke waarde.
In een recenter verleden was het gebouw achtereenvolgens de uitvalsbasis van enkele stadsdiensten, sogent en de afdeling Pop en Jazz van de Hogeschool Gent. In september 2018 verhuisde de muziekopleiding naar de nieuwe muziekcampus in de Paddenhoek. Daardoor kwam de Kleine Sikkel leeg te staan en kon sogent starten met de restauratie. In het voorjaar van 2017 stelde sogent VOLT architecten uit Gent aan om het ontwerp voor de restauratie op te maken. Bouwbedrijf Mevaco uit Aalter werd aangesteld als aannemer. De werken zijn afgerond in 2022.
Restauratie
De werken duurden twee jaar. Het pand, dat sinds 1943 beschermd is als monument, werd gerenoveerd met respect voor de cultuurhistorische waarde. De kantoorruimtes werden aangepast aan de normen van vandaag, de voorgevel en het dak werden gerestaureerd, het dak kreeg zonnepanelen en de 13de-eeuwse historische kelder werd in ere hersteld. Daar is nu een multifunctionele ruimte die bereikbaar is vanuit de nieuwe toegang in de Biezekapelstraat en die de Stad zal verhuren voor sociaal-culturele activiteiten.