• Voorgevel van de Kleine Sikkel in 2016, foto (c) Jef Geldof in opdracht van sogent
  • De voorgevel in 2016, foto (c) Jef Geldof in opdracht van sogent
  • Simulatie, ontwerp (c) VOLTarchitecten
  • Nieuwe achterbouw na renovatie
  • De Kleine Sikkel na renovatie
  • De nieuwe inkomhal na renovatie

Kleine Sikkel

Het monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder was volledig uitgeleefd en toe aan een dringende totaalrenovatie. Met respect voor de historische waarde van het pand, realiseerde sogent hier een functioneel kantoorgebouw voor diverse culturele verenigingen.

De Kleine Sikkel

De Kleine Sikkel is het imposante gebouw op de hoek van de Nederpolder en de Biezekapelstraat. In de 14de eeuw was het de patriciërswoning voor de familie Van der Zickelen (vandaar de naam). Van deze vroegste periode getuigt enkel nog de 13de-eeuwse overwelfde kelder op Romaanse zuilen.

In de 19de eeuw werd de voorgevel bepleisterd, witgeschilderd en omgevormd tot een typische lijstgevel. Een restauratie in 1912 bracht de gevel tot haar huidig, geromantiseerd middeleeuws uitzicht: een brede schermgevel met kantelen, opgetrokken uit Doornikse kalksteen, typisch voor de eerste stenen woonhuizen in de stad. Sinds 1943 is de Kleine Sikkel beschermd als monument omwille van de historische, archeologische en artistieke waarde.

In een recenter verleden was het gebouw achtereenvolgens de uitvalsbasis van enkele stadsdiensten, sogent en de afdeling Pop en Jazz van de Hogeschool Gent. In september 2018 verhuisde de muziekopleiding naar de nieuwe muziekcampus in de Paddenhoek. Daardoor kwam de Kleine Sikkel leeg te staan en kon sogent starten met de restauratie. In het voorjaar van 2017 stelde sogent VOLT architecten uit Gent aan om het ontwerp voor de restauratie op te maken. Bouwbedrijf Mevaco uit Aalter werd aangesteld als aannemer. De werken zijn afgerond in 2022.

Restauratie

De werken duurden twee jaar. Het pand, dat sinds 1943 beschermd is als monument, werd gerenoveerd met respect voor de cultuurhistorische waarde. De kantoorruimtes werden aangepast aan de normen van vandaag, de voorgevel en het dak werden gerestaureerd, het dak kreeg zonnepanelen en de 13de-eeuwse historische kelder werd in ere hersteld. Daar is nu een multifunctionele ruimte die bereikbaar is vanuit de nieuwe toegang in de Biezekapelstraat en die de Stad zal verhuren voor sociaal-culturele activiteiten. 

Het historisch waardevolle hoofdvolume van de Kleine Sikkel werd op duurzame wijze in ere hersteld, met veel aandacht voor de historiek en in overleg met de Dienst Monumentenzorg en stadsarcheologie en het Agentschap Onroerend Erfgoed. Zo vind je in de gang en de kantoorruimtes opnieuw kleurencombinaties uit het verleden. In de renovatie hergebruikten we materialen die er al waren, zoals de vloertegels en het parket. 

Nieuwbouw met dakterras

De aanbouw langs de achterzijde had geen historische waarde en werd gesloopt. In de plaats is er nu een nieuwbouw met een cafetaria, een multifunctionele ruimte met keuken, een fietsenberging en een technische ruimte. De nieuwbouw valt op dankzij de gevelbekleding in duurzaam aluminium. Het gebouw kreeg ook een kleine binnentuin, een groendak en een dakterras met een geweldig uitzicht op Sint-Baafs en de Achtersikkel.

De hoofdingang is verplaatst naar de Biezekapelstraat, van waaruit de imposante 13de-eeuwse kelder rechtstreeks toegankelijk is gemaakt. Het volgebouwde steegje in de Biezekapelstraat zal op termijn terug opengesteld worden als voetgangersstraatje. 

De Kleine Sikkel gaf in het verleden onder meer onderdak aan enkele stadsdiensten en de afdeling pop en jazz van de Hogeschool Gent. Straks wordt het pand de uitvalsbasis van de Gentse cultuurorganisaties Gentse GidsenKunstwerktArt Spot en Muziekmosaiek en daarnaast ook de Opperdekenij. Ook het Design Musem Gent vindt er onderdak tot DING, de nieuwe museumvleugel aan de Drabstraat klaar is.

Architect
VOLT architecten
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Nederpolder 2
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Restauratie monument de Kleine Sikkel kan beginnenLees meer
Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de NederpolderLees meer