Ledebergse hoekwoningen

van verkrotte woning tot nieuwbouwwoning en ontmoetingsplek

Een 20-tal hoekpanden in Ledeberg maakten plaats voor bouwgrond voor jonge gezinnen, hedendaagse nieuwbouwwoningen en ontmoetingsplekken.

Ontmoeten Wonen
Adres

9050 Ledeberg

Status

Gerealiseerd

Een aantal hoekpanden in Ledeberg was in zeer slechte staat, waardoor de hele buurt vaak een verwaarloosde indruk gaf. De hoek van een straat bepaalt namelijk in grote mate het uitzicht van de hele omgeving. In opdracht van Stad Gent kocht sogent verschillende van deze verkrotte hoekpanden op om ze te vervangen door nieuwe eengezinswoningen met tuin en/of terras. Een aantal van de hoekpanden kreeg ook een groen pleintje of plekje waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. De vernieuwing van de hoekwoningen maakt deel uit van het Stadsvernieuwingsproject ‘Ledeberg leeft’.

Oproep aan architecten

In 2009 deed sogent een oproep aan architecten om de verkrotte hoekwoningen in Ledeberg om te vormen tot kwalitatieve, ruimtelijke en hedendaagse woningen. Na een prijsvraag voor ontwerpen kwamen 4 jonge, talentvolle laureaten uit de bus: BARAK Architecten in samenwerking met Kris Coremans, BULK Architecten, PULS Architecten in samenwerking met Benoit Ottevaere en NU Architectuuratelier. In totaal gaat het om twaalf (hoek)woningen en vijf appartementen op de volgende acht locaties:

BARAK Architecten in samenwerking met Kris Coremans:

  • Hoek Kleine Kerkstraat - Hoefijzerstraat (4 woningen)
  • Hoek Floristenstraat – Jozef Vervaenestraat (1 woning)

BULK Architecten:

  • Hoek Hilarius Bertolfstraat – Veldwijkstraat (1 woning)
  • Moriaanstraat (2 woningen)

PULSE Architecten in samenwerking met Benoit Ottevaere:

  • Hoek Moriaanstraat – Veldwijkstraat (2 woningen)
  • Tussen Edward Blaesstraat en de Fransevaart (1 woning)
  • Hoek Floristenstraat - Frans De Coninckstraat (1 woning)

NU Architectuuratelier:

  • Hoek Neerscheldestraat – Scheldekaai (5 appartementen)

Groene ontmoetingsplekken

Naast de woningen kwamen er ook kleine ontmoetingsplekken in Ledeberg. Deze nieuwe stukjes openbaar domein kunnen het best omschreven worden als een pleintje met een boom. Sommige hoekwoningen beschikken dan weer over begroeide gevels. Op deze manier creëerden we niet enkel ontmoetingsruimte, maar kreeg de wijk ook meer groen.

Op sommige van de hoeken kwam er ook kunst. Zo integreren we kunst in de wijk, tussen de bewoners en niet op grote stadspleinen. Kunst om de hoek, een plek tussen de huizen die even ruimte laat voor dromen, voor stilstand.