Meesterproef 2020

Renovatie van een pand in de Tarbotstraat

In 2012 kocht sogent een pand in de Tarbotstraat aan en werkte samen met de laureaat van de Meesterproef 2010. De woning werd terug opgebouwd volgens het nieuwe ontwerp de gevels kregen een flinke opknapbeurt. De woning werd na oplevering verkocht aan jonge starters.

Wonen
Adres

Tarbotstraat 26 - 9000 Gent

Partner

Stad Gent - Vlaamse Bouwmeester

Status

Gerealiseerd

Meesterproef

Met de 'Meesterproef' wil de Vlaamse bouwmeester publieke opdrachtgevers uitdagen om jonge ontwerpers een kans te geven een eerste overheidsopdracht uit te voeren. Bedoeling van de meesterproef is om jonge ontwerpers vertrouwd te maken met de overheid en het uitvoeren van een overheidsopdracht.

Voor de Meesterproef 2010 kozen de Stad Gent en de toenmalige Vlaamse Bouwmeester, Peter Swinnen, voor een boeiende mix van opdrachten, thema’s en ontwerpdisciplines. De opdrachten waren stuk voor stuk relatief kleinschalige projecten die op korte termijn kunnen uitgevoerd worden. Eén van die opdrachten betrof het ontwikkelen van een typologie voor woningen op een kleine oppervlakte.

Laureaat

Een jury samengesteld uit de Vlaamse Bouwmeester, de begeleiders en medewerkers van de Stad Gent kozen de laureaten.

Marijn Vanhoutte won de opdracht voor het ontwikkelen van een typologie van wonen op een kleine oppervlakte. De opdracht was opgesplitst in twee delen. In het eerste deel van de opdracht ontwierp Marijn Vanhoutte verschillende types woningen met een maximale gevelbreedte van vier meter. In het tweede deel van de opdracht werd één van de ontwerpen, een inspirerende, bescheiden starterswoning op een kleine oppervlakte ook effectief gerealiseerd. Martijn werd tot laureaat verkozen omdat zijn fris ontwerp getuigde van een open geest en groot inlevingsvermogen. Hij blonk uit in zijn realistische zoektocht naar woonkwaliteiten. In een matrix leverde hij bovendien voor elk probleem meerdere oplossingen aan.

Realisatie

Om het project ook effectief te realiseren, kocht sogent in 2012 een pand in de Tarbotstraat, in de 19de-eeuwse gordel van de stad. De laureaat werd aangesteld als uitvoerder en we namen een veiligheidscoördinator en de nodige studiebureaus onder de arm. Na de sloopwerken werd de woning terug opgebouwd volgens het nieuwe ontwerp en onderging de gevel een opknapbeurt. Nadien werd ze verkocht aan jonge starters.

Tijdslijn

2012

Aankoop pand in de Tarbotstraat

2013

Sloopwerken

2014

Heropbouw woning volgens het nieuwe ontwerp

2015

Verkoop aan jonge starters