• De theaterzaal van NTGent, foto (c) Phile Deprez
  • Doorsnede NTGent, ontwerp (c) B-architecten, beeld (c) THIRD
  • Interieurbeeld NTGent, ontwerp (c) B-architecten
  • Visualisatie van de nieuwbouw, ontwerp (c) B-architecten

NTGent

In februari 2017 sloot stadstheater NTGent tijdelijk de deuren voor een grondige renovatie. Dat was nodig om het verder gebruik van het gebouw als theater te verzekeren. Sogent stond in voor de coördinatie van de werkzaamheden en die waren ingrijpend want omvatten zowel een deel renovatie als een deel nieuwbouw. De oude theatertechnische uitrusting werd vervangen en een nieuwe laad- en loskade verrees langs de zijgevel.

Sogent en NTGent

Sogent is sinds 18 februari 2016 eigenaar van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg, beter gekend als het stadstheater NTGent. Met de overdracht van eigendom nam sogent ook de lopende erfpachtovereenkomst tussen NTGent en de Stad Gent over.

Om het verder gebruik van het gebouw als theater te verzekeren, was een grondige renovatie aan de orde. De huidige technische installatie van de theatertrekken voldeden niet langer aan de Europese richtlijnen en de laad- en loskade was niet meer conform de huidige veiligheidsnormen.

Sogent trad daarom op als bouwheer in naam van NTGent en coördineerde de structurele renovatie van de stadsschouwburg. De partners sloten een samenwerkingsovereenkomst af over de werken en de erfpacht. De coördinatie van de verbouwing verliep in nauw overleg tussen NTGent en sogent. NTGent kent het gebouw als thuisbasis door en door. De eisen van het toneelgezelschap op vlak van speelcomfort en technische ondersteuning waren dan ook een uitgangspunt voor de verbouwing. Sogent heeft dan weer de expertise in huis om een dergelijke specifieke renovatie in goede banen te leiden. Samen zorgden we ervoor dat het stadstheater kan blijven bestaan en een mooie toekomst tegemoet gaat.

De werken vingen aan in februari 2017 en omvatten zowel een deel renovatie (theatertechnieken) als een deel nieuwbouw (laad- en loskade). Het ontwerp van de verbouwing is van de hand van het Antwerpse bureau B-architecten. De werken werden uitgevoerd door de Gentse bouwonderneming Denys.

Theatergezelschap NTGent zocht tijdelijk andere oorden op. De bezoeker heeft niet veel gemerkt van de nochtans indrukwekkende verbouwing. De werken werden namelijk vooral achter de schermen uitgevoerd en stonden vooral in het teken van speelcomfort voor de acteurs en technische ondersteuning voor de theatertechnici.

Moderne theatertechnieken voor een modern theaterhuis

Een belangrijk onderdeel van de renovatie betrof de vervanging van de verouderde theatertechnieken. De trekkenwand, het geheel van stalen buizen waaraan de theatertechniekers doeken, decorelementen en spots ophangen, werd tot dan toe nog manueel bediend en moest vervangen worden door een volautomatisch systeem. Dat werkt veiliger, efficiënter en ergonomischer.

Om dat mogelijk te maken, werd de toneeltoren waarin alle technieken onderdak vinden, leeggemaakt. De rollenzolder (de technische werkvloer) en de staalstructuur die zorgt voor de stabiliteit, werden afgebroken. Begin maart kon de aannemer een nieuwe staalconstructie in de toneeltoren inbouwen. Deze werken leidden tot een verbeterde stabiliteit, waardoor het systeem nu nog grotere gewichten kan heffen. Hierna werden de nieuwe motoren en de nieuwe trekken geïnstalleerd en werd de toren verder afgewerkt.

Decorstukken vlot op scène

De werkzaamheden bevatten ook een deel nieuwbouw, in de vorm van een nieuwe laad- en loskade. Om decorstukken en attributen tot op de scène te krijgen, werd voorheen de ingang in de Biezenkapelstraat gebruikt. Maar die ingang was te klein en behoorlijk onhandig in de nauwe straat.

De nieuwe laad- en loskade werd gebouwd aan de zijgevel van het stadstheater op het Sint-Baafsplein. Nu kan een vrachtwagen gevuld met decorstukken en attributen via het plein rechtstreeks op een lift rijden. Vrachtwagen én inhoud worden tot op het niveau van de scène getild, waar de lading gelost kan worden en rechtstreeks op het podium gebracht kan worden. Tot slot werden ook de loges, de vestiaire en het sanitair vernieuwd.

Met zorg voor het erfgoed

Het stadstheater is als 'Koninklijke Nederlandse schouwburg' sinds 1986 beschermd als monument "omwille van de historische waarde als schouwburggebouw in eclectische stijl gebouwd door Edmond De Vigne op het einde van de 19de eeuw."

Hoewel de plaatsen van de ingrepen buiten de bescherming vallen, werden de werken toch grondig afgestemd met de dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent en het agentschap Onroerend Erfgoed. Zo bleef een deel van de oude trekkenwand bewaard als getuige van de theatertechnieken uit de jaren '70 en vroeger. Ook werd er archeologisch onderzoek verricht bij de start van de grondwerken aan de kant van de aanbouw.

Kostenplaatje

Het renovatieproject heeft een totaal prijskaartje van 6,6 miljoen euro. De Stad Gent investeerde 4,6 miljoen. Ook de Vlaamse Overheid kwam door middel van het Fonds voor Cultuurinfrastructuur voor 2 miljoen euro tussen.

Timing

De start van de werken werd een aantal keer uitgesteld ten opzichte van de originele planning. Dat had te maken met het specifieke en complexe karakter van deze opdracht. De partners wilden zeker zijn dat alle aspecten zoals akoestiek en impact op de programmatie van NTGent goed waren onderzocht alvorens de werken te starten. Zo werden mogelijke obstakels tijdens de uitvoering zoveel mogelijk vermeden.

De werken vingen aan in februari 2017. NTGent kon het nieuwe speelseizoen 2018 in haar vertrouwde toneelhuis aanvangen met een volledig vernieuwde toneeltoren. Ook de laad- en loskade en alle andere werken werden dat najaar afgerond.

Architect
B-architecten
Samenwerking
Stad Gent - Vlaamse overheid
Adres
Sint-Baafsplein
9000 Gent
België
Status
In uitvoering
Ligging
Nieuws
NTGent na grondige renovatie speelklaar voor het nieuwe seizoenLees meer
Drie projecten van sogent te bezoeken op Open WervendagLees meer
Afscheid van de oude theatertrekken van NTGentLees meer