• Woonzorgproject 'The Lodge', ontwerp en foto (c) denc!-studio
  • Woonzorgproject 'The Lodge', ontwerp en foto (c) denc!-studio
  • Woonzorgproject 'The Lodge', ontwerp en foto (c) denc!-studio

Rooigemlaan

In de Brugse poort worden drie verwaarloosde hoekpanden herontwikkeld tot een woonzorgproject met 14 zorgunits voor mensen met een beperking. 

In de zomer van 2013 ging sogent op zoek naar een koper voor drie verwaarloosde hoekpanden in de Brugse Poort. Het gaat om de hoekpanden van het bouwblok Rooigemlaan – Boomstraat - Gaaipersstraat. De appartementsgebouwen dateerden uit 1928 en maakten oorspronkelijk deel uit van een sociaal woningbouwproject.

In januari 2014 werden de hoekhuizen verkocht aan ontwikkelaar Leiegoed, die van het stadsontwikkelingsbedrijf de opdracht kreeg op deze plekken een project te realiseren met maatschappelijke meerwaarde. Dat kreeg vorm in het woonzorgproject 'The Lodge', dat bestaat uit 14 zorgunits voor mensen met een beperking, voornamelijk autisme.

Woonzorgproject voor mensen met een beperking

De herontwikkeling van de hoekgebouwen richt zich tot mensen met een lichte tot matige beperking, die alleen kunnen wonen, maar toch op regelmatige basis begeleiding nodig hebben. Zij kunnen in het project 'The Lodge' een persoonlijke studio of appartement huren, maar ook rekenen op de assistentie van 'Hand in Hand vzw', een thuisbegeleidingsdienst voor personen met een beperking.

Dit project speelt in op de grote nood aan zelfstandig wonen met inclusieve zorg. Het geeft uitvoering aan een inclusief woonbeleid: zorg op maat creëren, maar wel zo veel mogelijk in een gewone thuissituatie. Doordat de verschillende mensen met zorgnoden in mekaars nabijheid wonen, kan de nodige zorg efficiënter en goedkoper verleend worden.

Bakenarchitectuur

De gebouwen bevonden zich in zeer slechte staat en beantwoordden niet meer aan de hedendaagse duurzaamheidsvoorwaarden. Daarom werden ze vervangen door een lage-energie nieuwbouw.

Architecten- en studiebureau denc!-studio zorgde voor het ontwerp. Zij baseerden zich sterk op de architectuur en het kleur- en materiaalgebruik van de oorspronkelijke gebouwen die een baken-functie in de directe omgeving. Die functie wordt, ondanks de sloop, terug in ere herstellen. Een massieve baksteenarchitectuur leent zich hier perfect toe. Historische stijlkenmerken zoals diverse metselwerkverbanden worden hier afgewisseld met meer hedendaagse elementen zoals de opvallende raamcassementen.

De eerste bewoners

In 2017 werden de drie hoeken één na één gesloopt. In oktober 2018 verwekomde de hoek van de Boomstraat/Gaaipersstraat de eerste bewoners. Van de twee andere hoeken zal de ruwbouw voor het zomerverlof van 2019 klaar zijn. Als alles verder vlot verloopt, kunnen de nieuwe bewoners er rond de kerstperiode 2019 intrekken.

Architect
denc!-studio
Samenwerking
Stad Gent - Leiegoed
Adres
Rooigemlaan
9000 Gent
België
Status
In uitvoering
Ligging
Nieuws
Nieuw woonzorgproject in de Brugse Poort verwelkomt de eerste bewonersLees meer