• Sfeerbeeld van de vernieuwde Standaertsite, ontwerp (c) AE architecten, H110 architecten en ingenieurs, Murmuur architecten, Carton 123 en atelier Arne Deruyter
  • Overzichtplan voor de nieuwe site, ontwerp (c) AE architecten, H110 architecten en ingenieurs, Murmuur architecten, Carton 123 en atelier Arne Deruyter
  • Vogelperspectief op de nieuwe site, ontwerp (c) AE architecten, H110 architecten en ingenieurs, Murmuur architecten, Carton 123 en atelier Arne Deruyter
  • Zicht vanaan de luifel op de moestuin en de centrale loods, ontwerp (c) AE architecten, H110 architecten en ingenieurs, Murmuur architecten, Carton 123 en atelier Arne Deruyter
  • Zuidgevel van de centrale loods, ontwerp (c) AE architecten, H110 architecten en ingenieurs, Murmuur architecten, Carton 123 en atelier Arne Deruyter
  • Noordgevel van de centrale loods, ontwerp (c) AE architecten, H110 architecten en ingenieurs, Murmuur architecten, Carton 123 en atelier Arne Deruyter
  • De inrit van de doe-het-zelfzaak Standaert in 2014 aan de Hoveniersstraat in Ledeberg, foto (c) sogent
  • Standaertsite, na sloop, zicht vanaan luifel naar de Hilarius Bertolfstraat, foto (c) sogent
  • Standaertsite, na sloop, zicht vanaan luifel naar het buurthuis, foto (c) sogent

Standaertsite

Eind 2013 kocht de Stad Gent de terreinen van de voormalige doe-het-zelf-zaak Standaert in het centrum van Ledeberg. De herinrichting van de Standaertsite door sogent is een unieke kans om in het dichtbebouwde Ledeberg een plek te creëren waar alle buurtbewoners terecht kunnen.

Een plek voor iedereen

Bij het uitwerken van een nieuwe invulling voor de Standaertsite werden eerst de noden, behoeften en wensen van de buurt uitvoerig bevraagd. Eén behoefte springt er duidelijk uit: ruimte om elkaar te ontmoeten, zowel in openlucht als binnen.

Het studiebureau BUUR vertaalde dit in een eerste ontwerpvoorstel voor de Standaertsite. Het ontwerpvoorstel werd in elk aspect geëvalueerd (veiligheid, haalbaarheid, kostprijs, beheer, …) en waar nodig bijgestuurd. Op basis hiervan stelde sogent een studiebestek op om een ontwerpteam te selecteren. De tijdelijke vereniging van AE architecten en H110 architecten en ingenieurs met onderaannemers Murmuur architecten, Carton 123 en atelier Arne Deruyter kwam als laureaat uit de bus.

Het ontwerpvoorstel

Het ontwerpvoorstel behoudt in het centrum van de site de 'mooiste' loods en herstelt deze in ere. Deze loods zal het kloppend hart van de site vormen waar heel wat buurtactiviteiten kunnen doorgaan die comfort nodig hebben, zoals verwarming. Aan de beide flanken van de loods komt er een afdak, een soort 'porch'. Deze gaanderij tussen de tuin en het gebouw vormt een ideale beschutte ontmoetingsplek. Vanuit de loods zullen bezoekers een overzicht hebben over een groot deel van het park.

Aanvullend komt aan de zijde van de Hilarius Bertolfstraat een grote, heldere, open luifel die plaats kan bieden voor activiteiten die minder nood hebben aan verwarming maar bij Belgisch weer wel een overdekt plekje uit de wind kunnen gebruiken zoals buurtfeesten, marktjes, etc.

De toegangen naar de site aan de H. Bertolfstraat en de Hoveniersstraat worden volledig groen en open en er worden fietsrekken voorzien. Vanaf de H. Bertolfstraat loopt het groen door tot aan de open luifel. Vanaf de Hoveniersstraat bereikt men via de eetbare tuin de loods. Bomen, bessenstruiken, bloemen en gras wisselen elkaar af. Hier en daar voorziet het ontwerp grotere bomen met zitplekken onder hun kruinen.

Via beide toegangen kunnen buurtbewoners wandelen naar de zonnige binnentuin tussen de loods en de luifel. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten in een groene oase. Zitplekken worden afgewisseld met plantenbedden. Er is ook ruimte voor een moestuin, eventueel beheerd door de buurt.

In de zomer van 2018 zou de herinrichting van de Standaertsite klaar zijn.

Tijdelijke invulling

In afwachting van de definitieve inrichting van de Standaertsite tot groene ontmoetingsplek, ging een groep bewoners alvast aan de slag. Zij organiseren allerhande activiteiten voor de buurt samen met andere lokale actoren (waaronder vzw Samenlevingsopbouw, Brede school, vzw Elftwelf, Intercultureel netwerk Gent, Dienst buurtwerk en de wijkregisseur). Meer informatie vindt u hier.

 

Architect
BUUR - AE architecten - H110 architecten en ingenieurs - Murmuur architecten - Carton 123 - atelier Arne Deruyter
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Hoveniersstraat 38
Hilarius Bertolfstraat 50
9050 Ledeberg
België
Status
In uitvoering
Ligging
Nieuws
Groene gevels voor de StandaertsiteLees meer
Sneak peek op de Standaertsite in LedebergLees meer
Vergunning voor StandaertsiteLees meer