• Stedelijke woonkavels, J. Vervaenestraat, foto (c) Stijn Bollaert
  • Stedelijke woonkavels, J. Vervaenestraat, foto (c) Stijn Bollaert
  • Stedelijke woonkavels, Tichelrei, foto (c) Dujardin
  • Stedelijke woonkavels, Nijverheidsstraat, foto (c) CH-architecten
  • Kavelwoning in de Moriaanstraatfoto. Ontwerp Denc!studio en CH-architecten. Foto © Ann Van Acker,
  • Gerealiseerde kavelwoning in de Tichelrei. Ontwerp CH-architecten, foto Yvan De Saedeleer
  • Gerealiseerde kavelwoning in de Ossenstraat. Ontwerp  CH-architecten
  • Ontwerp zwarte woning in het midden van de foto tussen de bomen, guerrilla office architects (goa)
  • Reeks gerealiseerde kavelwoningen in de Kerkstraat, Trefil Arbed, Gentbrugge. Foto Dienst Communicatie Stad Gent, ontwerp TEEMA architecten (1 en 3) en, Els Claessens & Tania Vandenbussche (2)

Stedelijke woonkavels

Met financiële steun van de Stad Gent koopt sogent sinds 2007 verkrotte woningen en onbenutte terreinen in de stad op. Sogent verkavelt deze gronden en verkoopt ze als bouwrijpe percelen aan jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen. Op die manier wordt bouwen in de stad terug toegankelijk én verfraait het stadsbeeld.

Twee vliegen in één klap

Sogent wil de droom van een unieke, hedendaagse rijwoning voor meer jonge gezinnen terug toegankelijk maken. Dat is een grote uitdaging, gezien de hoge kostprijs en de schaarste van de grond in de stad. De stadsvlucht van jonge gezinnen naar de Gentse buitenrand, waar de prijzen beter meevallen, is al jaren een fenomeen.

Door bouwrijpe kavels in de stad aan een aanvaardbare prijs aan te bieden, krijgen jonge gezinnen de kans om een nieuwbouw te realiseren. Evenzeer wil sogent hiermee het individueel bouwen herwaarderen, in een stad waar hoofdzakelijk professionele bouwheren neergestreken zijn.

Oude, verkrotte en onbenutte gebouwen maken in dit project ook plaats voor frisse eengezinswoningen. Op die manier wordt leegstand en verkrotting in de stad aangepakt. Ook het stadsbeeld vaart er dus wel bij.

In de periode 2007-2016 zijn op die manier reeds meer dan 65 bouwgronden verspreid over de stad verkocht. Ruim 50 woningen daarvan zijn reeds bewoond of in opbouw. Jaarlijks probeert sogent een nieuwe reeks van tien kavels aan te bieden, al is dat getal afhankelijk van de gevonden panden en locaties.

Een specifiek doelpubliek

Niet iedereen komt in aanmerking om een kavel te kopen. Met dit project wil sogent vooral jonge gezinnen, die er bewust voor kiezen om in de stad te wonen, de kans geven er hun eigen woning te realiseren.

De gezinnen moeten voldoen aan drie voorwaarden. Ten eerste komen enkel gezinnen van minimum twee mensen in aanmerking. Eén van die gezinsleden moet tussen de achttien en 50 jaar zijn en mag niet ten laste zijn van een ander lid van het gezin. Ten tweede moet het gemiddeld netto-belastbaar inkomen volgens de drie laatste gekende aanslagbiljetten in de personenbelasting minimum 12.000 euro en maximum 60.000 bedragen (te verhogen met 3.270 euro per kind ten laste). Tenslotte geldt voor alle kavelwoningen dat dit de enige woning van de kopers mag zijn.

Omdat er vaak meer gegadigden dan bouwgronden zijn, krijgen de kandidaat-kopers een aantal punten toegekend op basis van hun gezins- en woonsituatie. Hoe meer punten, hoe hoger de kandidaten gerangschikt zijn. De kandidaten met de hoogste rangschikking krijgen dan als eerste de kans om een keuze te maken uit de beschikbare kavels.

Kwalitatieve architectuur

Wie één van de bouwgronden koopt, engageert zich om in zee te gaan met één van de architectenbureaus uit de pool. Sogent stelt de pool samen op basis van de bureaus die geselecteerd worden door een jury. De jury gaat vooral op zoek naar bureaus die projecten kunnen voorleggen die getuigen van een vernieuwende visie, esthetiek, architecturale kwaliteit, duurzaamheid, functionaliteit en flexibiliteit. Maar ook de kwaliteit van de dienstverlening en de prijsbewaking die voor die referentieprojecten wordt gehanteerd, zijn belangrijke criteria.

De architectenbureaus uit de huidige pool zijn:

Meer informatie

Momenteel zijn er geen kavels te koop.

Samenwerking
Stad Gent
Status
In uitvoering
Nieuws
Vlamingen (en sogent) bouwen kleinerLees meer
Studenten architectuur hertekenen de Gentse gezinswoningLees meer