• Stedelijke woonkavels, J. Vervaenestraat, foto (c) Stijn Bollaert
  • Stedelijke woonkavels, J. Vervaenestraat, foto (c) Stijn Bollaert
  • Stedelijke woonkavels, Tichelrei, foto (c) Dujardin
  • Stedelijke woonkavels, Nijverheidsstraat, foto (c) CH-architecten
  • Kavelwoning in de Moriaanstraatfoto. Ontwerp Denc!studio en CH-architecten. Foto © Ann Van Acker,
  • Gerealiseerde kavelwoning in de Tichelrei. Ontwerp CH-architecten, foto Yvan De Saedeleer
  • Gerealiseerde kavelwoning in de Ossenstraat. Ontwerp  CH-architecten
  • Ontwerp zwarte woning in het midden van de foto tussen de bomen, guerrilla office architects (goa)
  • Reeks gerealiseerde kavelwoningen in de Kerkstraat, Trefil Arbed, Gentbrugge. Foto Dienst Communicatie Stad Gent, ontwerp TEEMA architecten (1 en 3) en, Els Claessens & Tania Vandenbussche (2)

Stedelijke woonkavels

Met het project ‘Stedelijke Woonkavels’ verving sogent tussen 2007 en 2016 een 60-tal verwaarloosde panden en onderbenutte terreinen door nieuwe, frisse woningen voor jonge gezinnen. Het project bood een antwoord op verkrotting in de stad en maakte betaalbaar en individueel bouwen toegankelijker.

Betaalbare nieuwbouw

Gent is al jaren bijzonder in trek als woonstad. De bevolking groeit en de woonmarkt staat onder druk. De hoge kostprijs en de schaarste van grond in de stad, maakt dat jonge gezinnen uitwijken naar de Gentse buitenrand, waar men meer ruimte krijgt voor hetzelfde bedrag. Bovendien zijn er in de stad hoofdzakelijk professionele bouwheren actief en wordt individueel bouwen steeds minder evident.

Wonen in de stad betaalbaar houden, was, is en blijft één van de speerpunten van sogent. Met het project ‘Stedelijke Woonkavels’, wilde het stadsontwikkelingsbedrijf een steentje bijdragen. Tussen 2007 en  2016 kocht sogent, met financiële steun van de Stad Gent, verkrotte en onderbenutte terreinen in de stad op. Het stadsontwikkelingsbedrijf verkavelde deze gronden en bood ze als bouwrijpe kavels te koop aan aan een specifiek doelpubliek; jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen. Zij die zich kandidaat stelden en in aanmerking kwamen, kregen op die manier de kans een unieke, hedendaagse rijwoning te realiseren.

Tegen verkrotting

Het project gaf in vele gevallen ook een positieve impuls aan de buurt. Oude, verkrotte en onbenutte gebouwen maakten gaandeweg plaats voor frisse eengezinswoningen. Op die manier werd leegstand en verkrotting in de stad aangepakt. Ook het stadsbeeld vaarde er dus wel bij.

Kwalitatieve architectuur

In de periode 2007-2016 zijn op die manier een 60-tal bouwgronden verspreid over de stad verkocht. Nagenoeg alle kavels zijn inmiddels bewoond of in opbouw.

Het project leverde knappe realisaties op. Sogent bewaakte de architecturale kwaliteit van de nieuwbouwwoningen door de kopers in contact te brengen met een pool van zorgvuldig geselecteerde architectenbureaus. Deze bureaus waren geselecteerd omwille van hun vernieuwende visie, esthetiek, ervaring en oog voor duurzaamheid, functionaliteit en flexibiliteit. Maar ook de kwaliteit van de dienstverlening en de prijsbewaking die voor hun referentieprojecten werd gehanteerd, waren belangrijke criteria.

Van koop naar huur

Inmiddels is het project van de ‘Stedelijke Woonkavels’ afgerond. Het woonlandschap is op tien jaar tijd ook geëvalueerd en nieuwe uitdagingen bieden zich aan. Zo wil sogent voortaan ook oplossingen bedenken om de huurmarkt extra zuurstof te geven.

Betaalbare koop- en huurwoningen (zoals in het S-gebouw en het CLT-project) realiseren, evenals het bestrijden van krotten of onderbenutte percelen zullen cruciale opdrachten blijven in de uitvoering van het woonbeleid als belangrijk onderdeel van stadsontwikkeling.  

Samenwerking
Stad Gent
Status
Gerealiseerd
Nieuws
Vlamingen (en sogent) bouwen kleinerLees meer
Studenten architectuur hertekenen de Gentse gezinswoningLees meer