• Voorgevel van 't Oud Postje na renovatie, foto (c) sogent
  • Zij- en achtergevel van 't Oud Postje na renovatie, foto (c) sogent
  • Opening van het wijkrestaurant na renovatie, foto (c) Lensopgent

't Oud Postje

In het noorden van Gent ging sogent over tot de renovatie van een voormalig postgebouw. Na de renovatie konden het wijkrestaurant 't Oud Postje en de vijf sociale huurappartementen op de verdieping terug optimaal benut worden.

Aan de Meulesteedsesteenweg, ten noorden van het stadscentrum, ligt het wijkrestaurant 't Oud Postje. 't Oud Postje is een project van vzw Buurtdiensten Gent Noord. In een voormalig postgebouw beheert de vzw een wijkrestaurant, tearoom, openbare computerruimte en een buurttuin. Het wijkrestaurant is voor vele buurtbewoners een ontmoetingsplaats waar ze lekkere, gezonde en betaalbare maaltijden kunnen verkrijgen. Met al zijn functies speelt het restaurant een belangrijke sociale waarde in de buurt.

In 2010 was 't Oud Postje aan een grondige renovatie toe. Niet enkel het restaurant, maar ook de vijf sociale huurappartementen daarboven voldeden niet meer aan de wettelijke normgen. Met elektriciteit- en vochtproblemen en een verouderd sanitair, drong een ingreep zich op.

Om deze sociale functie te kunnen behouden, beliste de Stad Gent om het gebouw door sogent te laten aankopen en renoveren. In 2010 werd sogent via een openbare verkoop eigenaar van het pand. Vanaf oktober 2012 startte het stadsontwikkelingsbedrijf met de aanpassingswerken. Met een budget van 500.000 euro zorgde sogent voor brandwerende vloeren, plafonds en deuren, isolatie van het dak, vernieuwing van leidingen, sanitair en keukens en een opfrissing van muren. Deze ingrepen resulteerden in een gebouw dat conform de wettelijke reglementering is en waar de uitbater en huurders op een veilige en aangename manier kunnen vertoeven. Op 1 september 2013 konden het wijkrestaurant en de appartementen opnieuw optimaal benut worden.

 

 

Samenwerking
Stad Gent
Adres
Meulesteedsesteenweg
455
9000 Gent
België
Status
Gerealiseerd
Ligging