UCO Balenmagazijn

Van voormalige loods naar centrale ligging voor gemeenschappelijke functies voor bedrijven

Op de UCO-site renoveerde sogent het voormalige Balenmagazijn. De verbouwde loods centraliseert nu de gemeenschappelijke functies voor de bedrijven die zich op het bedrijventerrein vestigen. Het bedrijfsrestaurant werd inmiddels het kloppende hart van deze plek.

Ontmoeten Economie
Adres

Maïsstraat 142 h, 9000 Gent, België

Partner

Stad Gent

Status

Gerealiseerd

EFRO
Logos EFRO en Europese Unie

Balen katoen

Het voormalige Balenmagazijn is gelegen op de zogenaamde UCO-site. Dit is een bedrijventerrein van ongeveer elf hectare groot in de Bloemekenswijk. Het werd door sogent klaargestoomd voor een nieuwe bestemming als cluster voor sociale economiebedrijven.

Het Balenmagazijn zelf is een bakstenen loods van zo’n 950 m² groot en tien meter hoog met een betonnen dakstructuur. Oorspronkelijk werden in dit gebouw letterlijk de balen katoen opgeslagen.

Een nieuwe bestemming

Op de UCO-site zijn een aantal sociaal-economische bedrijven gehuisvest. Het was niet enkel de bedoeling de bedrijven op het terrein te groeperen, maar op de site ook te zorgen voor economische en sociale synergie. En bij dat laatste blijkt het vernieuwde Balenmagazijn bijzonder nuttig te zijn.

De bedrijven die zich op de UCO-site gevestigd hebben, kunnen hun werknemers in het Balenmagazijn een pakket van voorzieningen aanbieden: een bedrijfsrestaurant, een loopbaancentrum, opleidingslokalen en vergaderzalen. Het Balenmagazijn biedt daarnaast ook voor de buurt en voor de stad in zijn geheel opportuniteiten. Zo fungeert het bedrijfsrestaurant op de gelijkvloerse verdieping ook als buurtrestaurant en bij gelegenheid zelfs als feestzaal. Het loopbaancentrum kan een antwoord bieden op vragen over werk en opleiding van buurtbewoners. De receptieve ruimtes van het Balenmagazijn worden ter beschikking worden gesteld van buurtorganisaties voor bepaalde activiteiten.

Met behoud van erfgoedwaarde

Op verzoek van de Stad Gent ging sogent in 2010 over tot de aankoop van de volledige UCO-site, inclusief Balenmagazijn. Sogent ging in zee met TRANS architecten die een functioneel ontwerp voor het gebouw afleverden. Na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning, konden de renovatiewerken in december 2013 starten.

Waar mogelijk werden erfgoedelementen bewaard. Het bakstenen karakter van het magazijn bleef integraal behouden. Het gebouw werd eind jaren '40 van vorige eeuw opgetrokken met voorgespannen betonbalken, een vernieuwende techniek voor die tijd, ontwikkeld door professor Magnel van de universiteit Gent. Ook deze betonstructuur bleef bewaard. Bovenop het bestaande gebouw gebouw werd een nieuw volume met terras toegevoegd.

Op 14 oktober 2015 werd het vernieuwde Balenmagazijn feestelijk geopend. Het project kon worden gerealiseerd danzij de steun van Europa (EFRO), het federaal Grootstedenbeleid, de Vlaamse overheid, de provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Gent.