• Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans

Wijkpark De Porre

In de wijk Moscou in Gentbrugge herontwikkelde sogent de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’. Op de industriële site werd er ruimte voorzien voor een wijkpark, een buurtcentrum en de uitbreiding van een basisschool.

De gloriedagen van de Gentse textielindustrie

In de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge, tussen de Jules De Saint-Genoisstraat, de Peter Benoitlaan en de woonbuurt Tuinwijk Ter Heide, bevond zich tot voor kort textielfabriek De Porre.

In 1907 richtte Ernest De Porre de katoenweverij op. Zo'n 20 jaar later volgde de spinnerij. De fabriek kende haar eerste hoogtepunt in 1937, toen er 476 personen werkzaam waren. De Porre was vooral gekend voor de kwaliteit van haar flanellen lakens. In de jaren 1960 bereikte De Porre een nieuw hoogtepunt door de export naar 25 landen, waaronder zelfs Australië.

In 1980 moest de fabriek echter haar deuren sluiten. De Stad Gent kocht het complex op. Sindsdien werden de terreinen en gebouwen gebruikt door verschillende groepen, zoals het Jeugdhuis, het MIAT, de dekenij, het Rode Kruis, carnavalsverenigingen, de brandweer en een seniorenclub.

In functie van de toekomstige herontwikkeling van de site, werd het complex ondergebracht bij sogent. In 2008 en 2009 ging sogent over tot een opruim- en verhuisbeweging, waardoor de site terug grotendeels vrij kwam. Delen van de fabriek werden selectief gesloopt.

Voor elk wat wils

De herbestemming van de fabriekssite werd door sogent gecoördineerd. Er werd gekozen om de ruimte te voorzien voor groen, woningen en enkele publieke functies.

Aan de Jules de Saint-Genoisstraat werd een wijkpark van ruim 10.000 vierkante meter gerealiseerd. De uitbreiding van de basisschool De Sportschool en de bouw van het nieuwe Open Huis De Porre behoorden ook tot de herbestemming. Eens de brandweer de site zal verlaten, komen er aan de Peter Benoitlaan nieuwe woningen met zicht op het wijkpark.

Ontwerpwedstrijd

Sogent probeert steeds het best mogelijk ontwerp na te streven voor elk stadsproject. Daarom werkt het stadsontwikkelingsbedrijf systematisch met architectuurwedstrijden. Deze wedstrijdformule maakt het mogelijk diverse ontwerpen voor dezelfde locatie met elkaar te vergelijken en uiteindelijk het beste ontwerp te kiezen. De deelnamegraad is meestal hoog. De competitie en het niveau van de ontwerpen bijgevolg ook. De organisatie van deze wedstrijden is arbeidsintensief, maar rendeert in finale kwaliteit.

Voor De Porre lanceerde sogent in 2010 maar liefst drie wedstrijden en dit voor het wijkpark, de uitbreiding van De Sportschool en voor het Wijkcentrum.

Het wijkpark

Omdat sogent ervoor koos om waardevolle delen van het fabriekscomplex te recupereren, te herstellen en te integreren in het park, is de sloop selectief en in verschillende fasen gebeurd. Zo werden oude fabrieksmuren gerestaureerd. Ook de koeltoren en een unieke stoomturbine werden als herkenningspunt gerestaureerd.

De gerestaureerde fabrieksmuren geven de parkruimte structuur. Een sportterrein en twee avontuurlijke speelzones worden ondertussen volop gebruikt door de buurt. Een fruitboomgaard brengt rust en een spiegelvijver met waterpartij vervolledigt dit nieuwe wijkpark.

Het park is een realisatie van Buro Voor Vrije Ruimte in samenwerking met Vandriessche Architecten.

Wijkpark De Porre valt in de prijzen!

In 2010 viel het project een eerste bekroning te beurt. Sogent kreeg van het Vlaams agentschap Natuur en Bos erkenning met de titel 'Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject'.

In 2015 wonnen Vandriessche Architecten en Buro Voor Vrije Ruimte de Provinciale Architectuurprijs. Het thema van de editie van 2015 was 'Herbestemming van historisch erfgoed'. De vakjury koos het wijkpark De Porre unaniem uit 24 inzendingen met als motvering: "Het park is een architectonisch landschap door het behoud van historische relicten. Aan de basis ligt een doordachte strategie: dit wordt behouden, dit wordt gesloopt, dit wordt gerenoveerd. Er ontstaat een dialoog tussen oud en nieuw, cultuur en natuur. Opmerkelijk zijn de foto's van ex-werknemers op de site: zij tonen wat de fabriek betekende. Dit benadrukt niet alleen de ruimtelijke transformatie, maar ook de sociale dimensie en de erfgoedwaarde."

Twee jaar later kregen de Stad Gent en sogent de Prijs Publieke ruimte voor de transformatie van deze voormalige textielfabriek tot veelzijdig buurtpark. Met de jaarlijkse onderscheiding moedigt het kenniscentrum Infopunt Publieke Ruimte gemeentebesturen en andere opdrachtgevers aan om werk te maken van kwaliteitsvolle leefomgevingen. De prijs is dan ook een erkenning voor goed opdrachtgeverschap. De jury van de Prijs Publieke Ruimte was onder de indruk dat alle ingrepen weloverwogen en met respect voor de industrieel-archeologische identiteit van de plek zijn gebeurd. De interactie tussen de veelheid aan omringende functies (sportschool, woonzorgcentrum, toekomstige woningen) en een gemeenschappelijke ruimte maken volgens de jury van De Porre een topvoorbeeld van hedendaags stedelijk leven.

Architect
Vandriessche Archtecten en buro voor vrije ruimte
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Jules De Saint-Genoisstraat
9000 Gent
België
Status
Gerealiseerd
Ligging
Nieuws
Wijkpark De Porre onthult informatietegel 'Prijs Publieke Ruimte 2017...Lees meer
Wijkpark De Porre wint Prijs Publieke Ruimte 2017Lees meer
Provincie Oost-Vlaanderen zoekt kandidaten voor de Architectuurprijs 2017Lees meer