In de wijk Moscou in Gentbrugge herontwikkelde sogent de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’. Op de industriële site werd er ruimte voorzien voor een wijkpark, een buurtcentrum en de uitbreiding van een basisschool. Sluitstuk van deze transformatie is de realisatie van een nieuwe woonontwikkeling aan de rand van het park.
In de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge, tussen de Jules De Saint-Genoisstraat, de Peter Benoitlaan en de woonbuurt Tuinwijk Ter Heide, bevond zich vroeger de textielfabriek De Porre.
In 1907 richtte Ernest De Porre de katoenweverij op. Zo'n 20 jaar later volgde de spinnerij. De fabriek kende haar eerste hoogtepunt in 1937, toen er 476 personen werkzaam waren. De Porre was vooral gekend voor de kwaliteit van haar flanellen lakens. In de jaren 1960 bereikte De Porre een nieuw hoogtepunt door de export naar 25 landen, waaronder zelfs Australië. In 1980 sloot de fabriek haar deuren en kocht de Stad Gent het complex op. Sindsdien werden de terreinen en gebouwen gebruikt door verschillende groepen, zoals het Jeugdhuis, het MIAT, de dekenij, het Rode Kruis, carnavalsverenigingen, de brandweer en een seniorenclub. In functie van de toekomstige herontwikkeling van de site, werd het complex ondergebracht bij sogent. In 2008 en 2009 ging sogent over tot een opruim- en verhuisbeweging, waardoor de site terug grotendeels vrij kwam. Delen van de fabriek werden selectief gesloopt.
De herbestemming van de fabriekssite wordt door sogent gecoördineerd. Aan de Jules de Saint-Genoisstraat werd een wijkpark van ruim 10.000 vierkante meter gerealiseerd. De uitbreiding van de basisschool de Sportschool en de bouw van het nieuwe Buurthuis De Porre behoorden ook tot de herbestemming. De woningen aan de rand van het wijkpark worden het sluitstuk van de herbestemming van de site.
De woonontwikkeling wordt gerealiseerd in het deel van de fabriekssite dat na de realisatie van het wijkpark nog overblijft. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 11.000m². Het geheel bestaat uit een fabrieksloods met erfgoedwaarde aan de kant van het park en een oude brandweerkazerne aan de Peter Benoitlaan. De woningen zullen een duidelijke relatie vertonen met de rest van het project en met de parkomgeving.
Duurzaamheid is een belangrijk aandachtpunt voor dit project. Zo moet het gebruikte bouwmateriaal duurzaam zijn in productie, gebruik en hergebruik. Duurzaamheid betekent ook betaalbaarheid. Twintig procent van deze woningen zal als budgetwoning in de markt gezet worden. Tenslotte wordt de woonontwikkeling opgevat als een autoluw gebied. Vanuit de omliggende straten zullen buurtbewoners vlot doorheen de woonontwikkeling wijkpark De Porre kunnen bereiken.
Voor de realisatie van de woonontwikkeling heeft sogent Matexi aangeduid. Zij kwamen als laureaat uit de bus van een mededingingsprocedure met onderhandeling die sogent in 2018 lanceerde. Het ontwerp komt van Dhooge & Meganck Architectuur en architecten- en studiobureau Denc-studio. Het landschapsontwerp is van Landschap Atelier Arne Deruyter. Matexi zal instaan voor het ontwerp, de financiering, de bouw en de verkoop van de woningen. Het deel van de site dat niet bebouwd wordt, zal ook aangelegd worden als openbaar domein.
Het team stelde samen met sogent het ontwerp voor tijdens een infomoment op dinsdag 15 november 2022 in het Buurthuis De Porre.
In januari 2022 werd PFAS-vervuiling vastgesteld op de site. Omwonenden werden door de Stad Gent persoonlijk geïnformeerd en kregen het advies om geen groenten en fruit meer te eten uit eigen tuin, of om geen grondwater meer te gebruiken. De resultaten vragen nog extra onderzoek. Meer informatie hierover kan je terugvinden op de website van Stad Gent. De uitwerking van het woonproject zal verder afgestemd worden met het bodemsaneringsproject.