Woonontwikkeling De Porre

Wonen aan de rand van het park

In de wijk Moscou in Gentbrugge herontwikkelde sogent de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’. Op de industriële site werd er ruimte voorzien voor een wijkpark, een buurtcentrum en de uitbreiding van een basisschool. Sluitstuk van deze transformatie is de realisatie van een nieuwe woonontwikkeling aan de rand van het park.

Publieke ruimte Wonen
Adres

Peter Benoitlaan, 9000 Gent, België

Partner

Stad Gent - Matexi

Status

In voorbereiding

Op de industriële site De Porre in de wijk Moscou-Vogelhoek zorgde sogent de voorbije jaren voor een wijkpark, een buurtcentrum en de uitbreiding van basisschool de Sportschool. Nu komt er ook een nieuwe woonwijk aan de rand van de site met ruimte voor 60 woningen, waaronder 12 budgetkoopwoningen.

De woonontwikkeling wordt gerealiseerd in het deel van de fabriekssite dat na de realisatie van het wijkpark nog overblijft. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 11.000m². Het geheel bestaat uit een fabrieksloods met erfgoedwaarde aan de kant van het park en een tweede loods aan de Peter Benoitlaan. Momenteel heeft SANTO hier een tijdelijke invulling en is de plek al vijf jaar lang een huis en thuis voor tal van grote en kleine buurtinitiatieven. De toekomstige woningen zullen een duidelijke relatie vertonen met de rest van het project en met de parkomgeving.

Woonontwikkeling De Porre zicht in bouwveld De Bobijntjes
Woonontwikkeling De Porre zicht in bouwveld De Bobijntjes, © polygon 2023

Winnend ontwerp

Voor de realisatie van de woonontwikkeling heeft sogent buurtontwikkelaar Matexi aangeduid. Zij kwamen als laureaat uit de bus van een mededingingsprocedure met onderhandeling die sogent in 2018 lanceerde. Het ontwerp komt van Dhooge & Meganck Architectuur en architecten- en studiebureau Denc-studio. Het landschapsontwerp is van Atelier Arne Deruyter. Matexi zal instaan voor het ontwerp, de financiering, de bouw en de verkoop van de woningen. Het deel van de site dat niet bebouwd wordt, zal ook aangelegd worden als openbaar domein. 

Woonontwikkeling De Porre zicht in beschermde loods
Woonontwikkeling De Porre zicht in beschermde loods, © polygon 2023

Het wijkpark breidt uit en in het ontwerp gaat veel aandacht naar het rijke textielverleden van de site. Zo wordt de centrale middengang van de historische loods behouden zodat die kan fungeren als een ontmoetingsplaats voor de nieuwe bewoners. De onderdoorgang zal dan weer een actieve spil vormen in de buurt en de buitenruimte wordt doorspekt met kleine elementen uit het verleden. Ook duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor dit project. Zo zal het gebruikte bouwmateriaal duurzaam zijn op vlak van productie, gebruik en hergebruik. 

Autoluwe en levendige buurt

De nieuwe woonbuurt wordt autoluw. Auto's worden naar de nieuwe ondergrondse parking aan de Peter Benoitlaan geleid, zachte weggebruikers kunnen gebruikmaken van de centrale fiets- en wandelas. Langs die as komt ook 'De Knoop', een plek van ruim 1.000 vierkante meter met vier atelierruimtes voor bijvoorbeeld een buurtwinkel, een polyvalente ruimte, een buurtcafé of restaurant, en met een daktuin voor stadslandbouw.

Volgens de huidige planning zal Matexi, na het verkrijgen van de nodige vergunningen, in 2025 starten met de bouwwerken.

Lees hier de meest recente nieuwsartikels