Arteveldehogeschool Dok Zuid

Open campus met studentenhuisvesting

Binnen enkele jaren verschijnt aan Dok Zuid, vlakbij Dampoort, een nieuwe campus van Arteveldehogeschool met studentenhuisvesting. De campus zal plaats bieden aan ongeveer 3.000 studenten en er worden ongeveer 260 kamers voorzien. Er komt ook een nieuw jeugdontmoetingscentrum. Het project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken.

Scholen en kinderopvang
Adres

Dok Zuid, 9000 Gent, België

Partner

Stad Gent - Arteveldehogeschool

Status

In voorbereiding

ARTEVELDE hs logo RGB

Onderwijsinstelling gezocht

Voor de ontwikkeling van Dok Zuid lanceerde sogent in 2017 een oproep, specifiek gericht aan onderwijsinstellingen. Alle lagere, secundaire en hogere onderwijsinstellingen in Gent konden zich kandidaat stellen door hun visie over onderwijs, bouwprogramma en aanpak voor te stellen op de site Dok Zuid.

Drie onderwijsinstellingen dienden een kandidatuur in, Arteveldehogeschool kwam als winnaar uit de bus met het concept voor een "open campus". Hier zoeken de studenten naar samenwerking met de omliggende wijken door diensten aan te bieden die aansluiten bij hun opleidingen. Een visie die de jury enorm aansprak.

Op 17 januari 2019 ondertekenden sogent en Arteveldehogeschool de officiële samenwerkingsovereenkomst.

Gebied voor ontwikkeling achteraanzicht
Gebied voor ontwikkeling achteraanzicht, foto © sogent 2021

Onderwijs en wonen

Dit bouwproject zal plaats bieden aan een nieuwe campus voor ongeveer 3.000 studenten. In het nieuwe gebouw zal Arteveldehogeschool haar expertisecentra 'Onderwijs' en 'Mens & Maatschappij' een plek geven.

Naast de campus zal er ook ruimte zijn voor een 260-tal studentenkamers. Door het aanbod van studentenwoningen te verhogen en ook de kwaliteit ervan te verbeteren, wil de Stad de druk op de huurmarkt wegnemen. Met de komst van de campus is het project Dok Zuid een uitgelezen locatie om op deze plek studentenwoningen te voorzien.

De partners willen het project zo goed mogelijk afstemmen op de buurt en haar bewoners. De ambitie is om een open campus te creëren, verweven met de buurt.

De volgende stappen

Arteveldehogeschool en sogent zoeken momenteel samen naar een team met een projectontwikkelaar, architect en ontwerper openbaar domein, expert integrale duurzaamheid, aannemer en andere specialisten om de bouw te realiseren. Het winnende ontwerp zal in 2023 worden voorgesteld.

Voorlopig nog wat vaag, mogelijks weten we in het najaar van 2023 meer en kan dit dan verder geconcretiseerd en aangevuld worden.

maart 2020

Eerste infoavond

Op 5 maart 2020 werden buurtbewoners uitgenodigd om een eerste infoavond over het project bij te wonen. De presentatie vindt u onderaan deze pagina.

februari 2022

Dialoogcafé

Op 5 februari 2022 organiseerden we een dialoogcafé waarin we terug koppelden over de stand van zaken van het project. Buurtbewoners en andere belangengroepen konden er ook hun mening geven over de voorliggende ontwerpvoorstellen.

Oude Dokken

Arteveldehogeschool Campus Dok Zuid maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken. De meest volledige en actuele informatie over het volledige projectgebied, vind je op volgende website

Presentatie infomoment start project

Presentatie infomoment start project
(PDF, 2,309 MB)
Download