Open campus verweven met de buurt
Aan Dok Zuid zal Triple Living in samenwerking met sogent en Arteveldehogeschool een nieuwe campus en studentenhuisvesting realiseren. Die zal uit drie gebouwen bestaan. 2.500 studenten, vooral van de lerarenopleiding en de opleidingen uit het domein mens en samenleving, zullen les kunnen volgen in twee daarvan. In een derde gebouw komen ook nog een jeugdhuis en 240 studentenkamers.
Door het aanbod van studentenwoningen te verhogen en ook de kwaliteit ervan te verbeteren, wil de Stad de druk op de huurmarkt wegnemen. Met de komst van de campus is het project Dok Zuid een uitgelezen locatie om op deze plek studentenwoningen te voorzien. De partners willen het project zo goed mogelijk afstemmen op de buurt en haar bewoners. De ambitie is om een open campus te creëren, verweven met de buurt.
Het project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken.
Het winnend ontwerp
Het ontwerp voor de campus van Arteveldehogeschool aan Dok Zuid is klaar. Na een wedstrijd zullen sogent en Arteveldehogeschool samenwerken met Triple Living NV om het project te realiseren. Zij stelden een team samen met evr-architecten, Baukunst, Jan De Nul Group, Max Dudler, Aardlab, Sweco, Vogt Paysage+Urbanisme en Leon Reniers.
In het ontwerp is gekozen voor drie losstaande volumes. De twee campusgebouwen, één met elf bouwlagen en één met vier, zijn wel verbonden met een passerelle. In de bovenste verdiepingen van het hoogste gebouw komen administratieve ruimtes, in de lagere verdiepingen en in het tweede gebouw leslokalen, coworkingruimtes en lunchplekken. In het lagere gebouw komt ook een auditorium.
In het derde, losstaande gebouw met zes bouwlagen komen 240 studentenkamers. Die staan los van Arteveldehogeschool en staan open voor alle studenten in Gent. De kamers komen rondom een groen atrium met gemeenschappelijke leefruimtes en keukens. Op het gelijkvloers komen buurtgerichte commerciële voorzieningen en een jeugdhuis. Aangrenzend komt er een buurtpark als ontmoetingsplek.
De campus wordt autoluw. Auto’s worden naar de nieuwe, ondergrondse parking geleid onder het campusgebouw. Daar komen ook fietsparkeerplaatsen. Voor fietsers en wandelaars komt er een centrale fiets- en wandelas door de campus. Het bouwproject is een duurzame passiefbouw, met gerecycleerd staal en duurzame alternatieven voor cement. De elektriciteit komt van zonnepanelen en de toiletten worden gespoeld met regenwater en gezuiverd grijswater.
Tijdslijn
Ingebruikname
Starten met de bouw
Triple Living NV zal in 2024 de nodige vergunningen aanvragen
Voorstelling winnend wedstrijdontwerp
Triple Living NV kwam als winnaar uit de bus van een ontwerpwedstrijd.
Dialoogcafé
Op 5 februari 2022 organiseerden we een dialoogcafé waarin we terug koppelden over de stand van zaken van het project. Buurtbewoners en andere belangengroepen konden er ook hun mening geven over de voorliggende ontwerpvoorstellen.
Eerste infoavond
Op 5 maart 2020 werden buurtbewoners uitgenodigd om een eerste infoavond over het project bij te wonen. De presentatie vindt u onderaan deze pagina.
Start zoektocht naar een multidisciplinair team
Selectie Arteveldehogeschool als onderwijspartner
Drie onderwijsinstellingen dienden een kandidatuur in, Arteveldehogeschool kwam als winnaar uit de bus met het concept voor een "open campus". Op 17 januari 2019 ondertekenden sogent en Arteveldehogeschool de officiële samenwerkingsovereenkomst.
Oproep vestiging onderwijsinstelling Dok Zuid
Voor de ontwikkeling van Dok Zuid lanceerde sogent in 2017 een oproep, specifiek gericht aan onderwijsinstellingen. Alle lagere, secundaire en hogere onderwijsinstellingen in Gent konden zich kandidaat stellen door hun visie over onderwijs, bouwprogramma en aanpak voor te stellen op de site Dok Zuid.