Floraliënhal

Het kloppende hart van het Citadelpark

Sogent werkt mee aan het project Floraliënhal. De hal moet in zijn oude glorie worden hersteld en zo opnieuw het kloppende hart van het park worden. De plannen kaderen binnen het breder masterplan voor het Citadelpark.

Publieke ruimte Ontmoeten
Adres

Van Rysselberghedreef 2, 9000 Gent, België

Partner

Stad Gent - Open Oproep Vlaams Bouwmeester

Status

In voorbereiding

De Floraliënhal werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1913 als een gigantisch "Eeuwfeestpaleis" op de plaats waar voorheen een oud fort stond. Het was de allereerste MICE-infrastructuur [Meetings, Incentives, Conventions & Exhibitions] van ons land.

Over de jaren heen gebeurden er heel wat aanpassingen aan de gebouwen. Vandaag zijn het SMAK, het ICC, het Kuipke en de Floraliënhal ruimtelijk en functioneel van elkaar gescheiden, waardoor de hal ook haar iconisch gehalte en magneetfunctie verloor. In de toekomst moet de Floraliënhal een toegankelijke overdekte extensie worden van het park waar ontmoeting centraal staat. 

Een herwaarderingsplan voor het Citadelpark

In 2013 liet de Stad het ‘Herwaarderingsplan Citadelpark, Gent’ opmaken met als doel om de hele site in zijn geheel op te waarderen.

51N4E en NU architectuuratelier maakten een masterplan op met een samenhangende blik op de totale gebouwencluster. De speerpunten: een compacter ICC, en een groene en publiek toegankelijke Floraliënhal die inzetbaar is voor de andere gebouwen, het park en de buurt. Je leest er meer over hier.

De Floraliënhal zelf moet opnieuw het kloppende hart van het park en de buurt worden. De hal wordt terug zichtbaar en zal toegankelijk zijn voor bewoners en bezoekers van het park, voor de congresganger van het ICC, de bezoekers van het SMAK, het Kuipke, het nabijgelegen Museum voor Schone Kunsten en voor de toeristen.

De Floraliënhal als centrale open plek in het park
De Floraliënhal als centrale open plek in het park, render © 51N4E, NU architectuuratelier