Kaai 24

Wonen aan de Voorhaven op de Muide

Aan de Voorhaven op de Muide realiseert sogent een woonproject van 72 appartementen rond een gemeenschappelijke binnentuin. Het woonproject KAAI 24 maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject 'Herinrichting Voorhaven' op de Muide, waarmee de beschermde industriële site rondom de havenloodsen aan de Voorhavenkaai wordt herontwikkeld.

Adres

Voorhavenkaai 24, 9000 Gent, België

Op de voormalige havensite investeert Stad Gent in buurtgroen, pleinen en kaaien en bouwen private partners woningen en kantoren. Op het terrein van de voormalige Loods 24 aan de Voorhaven, realiseert sogent een gemengd woonproject met veel aandacht voor een betaalbaar woonaanbod, groene en gemeenschappelijk ruimte en slim water- en warmtebeheer.

Extra betaalbaar woonaanbod

In totaal komen er 72 energiezuinige appartementen met een gemeenschappelijke binnentuin, 79 (semi) ondergrondse bewonersparkeerplaatsen en een gemeenschappelijke dakkamer met buitenterras. Het bouwproject voorziet een gemengde wooninvulling met een mix aan koopwoningen, budget-huurwoningen en sociale huurwoningen. Het merendeel van deze appartementen zal verhuurd worden aan een betaalbare prijs. Zo zorgen we voor extra betaalbaar woonaanbod in de buurt. Er worden 20 appartementen verhuurd door een sociale huisvestigingsmaatschappij en nog eens 25 appartementen zullen als budgetwoning verhuurd worden in samenwerking met het stedelijk verhuurkantoor Huuringent. De overige 27 appartementen worden verkocht op de privémarkt.

Duurzaamheid

Naast de realisatie van een betaalbaar woonaanbod, draagt KAAI 24 ook duurzaamheid hoog in het vaandel en wordt het project volledig fossielvrij. Bij dit dossier is er veel aandacht voor duurzame woonontwikkeling. Er worden water/water warmtepompen voorzien die warmte uitwisselen met het kanaalwater om de woonunits op een duurzame manier te verwarmen. Verder zullen alle appartementen beschikken over vloerverwarming. Er worden ook zonnepanelen voorzien.

Partners

Het ontwerp is van de hand van DIERENDONCKBLANCKE – L.U.S.T. ARCHITECTEN. Zij werden aangesteld op basis van een ontwerpwedstrijd.

De werken werden gegund aan Antwerpse Bouwwerken nv.