Op maandag 16 september organiseren we een tweede inspraakmoment op de Meibloemsite. Samen met het studieteam denken we na over de uitgangspunten voor de inrichting en de organisatie van het terrein, de gebouwen en de invulling ervan. Wat zijn de sterktes, zwaktes, tekorten of kansen? Download hieronder ook het verslag van het eerste inloopmoment.
Schrijf je in via go.stad.gent/meibloemsite.
In de Meibloemstraat, tussen de Sparrestraat en de Kastanjestraat, was vroeger een bowling ‘De Meibloem’ en een meubelbedrijf ‘Vandenberghe-Pauvers’ gevestigd. De gebouwen kwamen leeg te staan en de site werd verkocht aan een private ontwikkelaar die er een woonverkaveling wou realiseren. Die plannen gingen niet door en de Stad Gent en sogent kochten de site over met het doel om ze te herbestemmen tot een gedragen project dat past in de wijk.
Het volledige binnengebied is ruim 8.000 m² groot en biedt heel wat mogelijkheden voor een nieuwe invulling met een wijk- en buurtgerichte functie. Het project maakt deel uit van het vervolg op het stadsvernieuwingsproject 'Zuurstof voor de Brugse Poort'. De realisatie van een nieuw park als deel van het parelsnoer aan parken in de Brugsepoort blijft een belangrijke ambitie.
Tijdelijke invulling De Meubelfabriek
Na de aankoop, voerde sogent een aantal ingrepen uit om de site bruikbaar te maken voor tijdelijk gebruik. Eerst sloopten we de bowling en een deel van de meubelfabriek. Daarna saneerden we de delen van de site waar asbest werd aangetroffen.
De vrijgekomen ruimte werd omgevormd worden tot een tijdelijk buurtparkje. Sinds 2019 organiseert vzw De Meubelfabriek in de overgebleven gebouwen verschillende activiteiten voor jong en oud in afwachting van een definitieve bestemming.
Voorbereiding van de herbestemming
Stad Gent en sogent willen een herbestemming van de Meibloemsite die past in de wijk. Het project voor de definitieve invulling zal samen met de buurt en de wijk verder vormgegeven worden.
De belangrijkste ambitie: de aanleg van een nieuw park. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om aan de site ook ondersteunende of buurtgerichte functies toe te voegen.
De aanleg van een park in een binnengebied in een dichtbevolkte wijk is geen eenvoudige opgave. Daarom wordt eerst een studie uitgevoerd. Die zal de randvoorwaarden en uitgangspunten voor de aanleg van een aangename en veilige publieke ruimte in deze site in kaart brengen. Er wordt ook onderzocht welke mogelijkheden de site biedt voor ontwikkeling. De buurt en de wijk zullen bij dit voorbereidend studiewerk actief betrokken worden.