Meibloemsite

Meer buurtfuncties en openbaar groen in de Brugse Poort

In de Meibloemstraat, maken een voormalige bowling en meubelfabriek plaats voor buurtfuncties en openbaar groen. De Meibloemsite kan zo extra ‘zuurstof’ geven aan de Brugse Poort, één van de dichtst bebouwde wijken van Gent.

Publieke ruimte Ontmoeten
Adres

Meibloemstraat, 9000 Gent, België

Partner

Stad Gent

Status

In voorbereiding

In de Meibloemstraat tussen de Sparrestraat en de Kastanjestraat bevinden zich de voormalige bowling ‘Meibloem’ en de voormalige meubelfabriek ‘Vandenberghe-Pauvers’.

Plannen van de vorige eigenaar om hier een woonontwikkeling te realiseren, konden niet verwezenlijkt worden. Daarop kochten de Stad Gent en sogent de site over.

Het volledige binnengebied is ruim 8.000 m² groot en biedt heel wat mogelijkheden voor een nieuwe invulling. Op vraag van de buurt zal de bestaande bebouwing hier plaats maken voor een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt en openbaar groen. Dit project maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject 'Zuurstof voor de Brugse Poort'.


2019 09 04 Wijk Brugse Poort prospectie Stefan Stadsvernieuwing IMG 0928
Meibloemsite, foto © beeldbank Stad Gent 2019

Eerste werkzaamheden in functie van tijdelijk gebruik

Stad Gent en sogent willen met de herbestemming van de Meibloemsite een publiek project realiseren met een positieve uitstraling, dat helemaal past in de wijk. Hiervoor zal een participatietraject opgestart worden met de buurt, om de definitieve bestemming concreet vorm te geven. In afwachting van de definitieve bestemming organiseert vzw De Meubelfabriek er tijdelijke invulling.

De grote site leent zich zowel voor binnen-als buitenactiviteiten. Daarom werden de bowling en een deel van de meubelfabriek gesloopt en werden delen van de grond op de site gesaneerd, aangezien daar - net zoals in delen van de te slopen bebouwing - asbest is aangetroffen. Sogent liet het asbest veilig en zorgvuldig verwijderen.

De resterende gebouwen werden weer aangesloten op het elektriciteitsnet en ook opnieuw veilig gemaakt in functie van tijdelijk gebruik vanaf 2019.