• 3D-beeld van parkeergebouw Het Getouw, ontwerp (c) BARO architecten
  • 3D-beeld van parkeergebouw Het Getouw, ontwerp (c) BARO architecten
  • 3D-beeld van parkeergebouw Het Getouw, ontwerp (c) BARO architecten
  • Luchtfoto van het projectgebied voor Parkeergebouw Het Getouw, foto (c) Bart Vermaecke

Parkeergebouw Het Getouw

Op de voormalige UCO-site realiseert sogent een parkeergebouw dat plaats zal bieden aan 392 voertuigen. Het gebouw zal zich verweven met de omgeving dankzij de groene gevels.

Het Getouw

Parkeergebouw 'Het Getouw' is gelegen in de Bloemekenswijk, in het noorden van Gent, meer bepaald op de voormalige UCO-site in de Maïsstraat. In 2009 deden de laatste arbeiders het licht ui in de UCO-fabriek. Sindsdien is er onder de vlag van het stadsvernieuwingsproject 'Het Getouw' werk gemaakt van de herbestemming. De site wordt een hedendaags bedrijventerrein voor sociale economie, aangevuld met kwaliteitsvol groen en plaats voor buurtontmoetingen. 

De nieuwe invulling zal veel (nieuwe) werknemers naar de site brengen. Om de parkeerdruk op de omliggende Bloemekenswijk te beperken, besliste de Stad Gent een parkeergebouw te voorzien. Sogent kreeg de opdracht om deze plannen te realiseren.

'Hellingbaangarage'

Het parkeergebouw zal plaats bieden aan 392 voertuigen. Op het gelijkvloers zal er plaats zijn voor 42 afsluitbare parkeerplaatsen voor het dienstenbedrijf van de Stad en OCMW Gent. Op de verdiepingen komen 350 publieke parkeerplaatsen. 

De nieuwbouw is een ontwerp van Baro architectuur, in samenwerking met Cobe Ingenieurs (stabiliteit) en Istema Ingenieurs (technieken). Het parkeergebouw wordt opgebouwd in zes parkeerlagen. De in- en uitritten zullen zich bevinden langs de nieuwe Gaardeniersweg. Van daaruit zullen gebruikers via een helling naar boven rijden en parkeren (zoals in een 'hellingbaangarage'). Centraal in het gebouw wordt een ruime vide voorzien die overzicht zal bieden over de hele parking. Het ontwerp maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte; door de logische opbouw kan een maximaal aantal parkeerplaatsen voorzien worden. 

De bezoeker zal het parkeergebouw kunnen verlaten via een langgerekte, opvallende trap, uitgevoerd in cortenstaal, langs de gevel in de Gaardeniersweg. Er komen ook een compactere trap en een lift (op de hoek met Ateljee in de Getouwstraat), voor wie zich snel naar het gelijkvloers wil begeven. 

Opvallende, groene gevel

Het cortenstaal van de trap komt als materiaal ook terug in de balkvormige plantenbakken die aan de betonstructuur zullen worden opgehangen. Verder ook nog in de ruitvormige gevelstructuur waarlangs klimplanten hun weg omhoog zullen vinden. Zowel aan de Gaardeniersweg als aan de zijde van Ateljee, wordt zo in een groengevel voorzien. Klimplanten en struiken zullen zorgen voor een groene, met momenten bloemrijke gevel.

Aan de andere zijden zal het gebouw zijn open, rechtlijnige betonstructuur behouden, zodat er geen speciale voorzieningen voor rook- en warmteafvoer nodig zijn. Dat is niet alleen voordelig en handig op vlak van onderhoud, het maakt de parking ook lichtrijk overdag en zal de gebruiker een goede doorkijk naar buiten bezorgen.

Timing

Als bouwheer gaf de Stad Gent (het Mobiliteitsbedrijf) aan sogent de opdracht om dit parkeergebouw te realiseren. In september 2016 stelde sogent de architecten aan. Het ontwerp was klaar in juni 2018. Van november 2016 tot april 2017 werd de bestaande loods gesloopt. In februari 2019 werd de vergunning verkregen. De bouw van het parkeergebouw is gestart in het najaar van 2020. Voor de duur van de totale bouw wordt ongeveer 1,5 jaar tijd voorzien.

Architect
Baro architectuur - Cobe Ingenieurs (stabiliteit) - Istema Ingenieurs (technieken)
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Maïsstraat 142
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Opbouw parking Het Getouw in Bloemekenswijk van startLees meer