• Parking Het Getouw ©Jeroen Willems
  • Hellingsbaan in parking Het Getouw Gent ©Jeroen Willems
  • Centrale vide in parking Het Getouw Gent ©Jeroen Willems
  • Parking Het Getouw Gent ©Jeroen Willems

Parkeergebouw Het Getouw

Met parkeergebouw Het Getouw zorgt sogent voor 392 extra parkeerplaatsen op het bedrijventerrein U-connect. Het gebouw zal zich verweven met de omgeving dankzij de groene gevels.

Het Getouw

Parking 'Het Getouw' is gelegen in de Bloemekenswijk, in het noorden van Gent, meer bepaald op de voormalige UCO-site in de Maïsstraat. In 2009 deden de laatste arbeiders het licht ui in de UCO-fabriek. Sindsdien is er onder de vlag van het stadsvernieuwingsproject 'Het Getouw' werk gemaakt van de herbestemming. De site wordt een hedendaags bedrijventerrein voor sociale economie, aangevuld met kwaliteitsvol groen en plaats voor buurtontmoetingen. 

De nieuwe invulling brengt een pak nieuwe werknemers naar de site. Om de parkeerdruk op de omliggende Bloemekenswijk te beperken, besliste de Stad Gent een parkeergebouw te voorzien. Sogent kreeg de opdracht om deze plannen te realiseren.

'Hellingbaangarage'

Het parkeergebouw biedt plaats aan 392 voertuigen. Op het gelijkvloers is er plaats voorzien voor 42 afsluitbare parkeerplaatsen voor het dienstenbedrijf van de Stad en OCMW Gent. De verdiepingen tellen 350 publieke parkeerplaatsen. 

De nieuwbouw is een ontwerp van Baro architectuur, in samenwerking met Cobe Ingenieurs (stabiliteit) en Istema Ingenieurs (technieken). Het parkeergebouw wordt opgebouwd in zes parkeerlagen. De in- en uitritten bevinden zich langs de Gaardeniersweg. Van daaruit kunnen gebruikers via een helling naar boven rijden en parkeren (zoals in een 'hellingbaangarage'). De ruime centrale vide geeft een goed overzicht over de hele parking. Het ontwerp maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte zodat er een maximaal aantal parkeerplaatsen kon voorzien worden.

De bezoekers kunnen het parkeergebouw verlaten via een langgerekte, opvallende trap, uitgevoerd in cortenstaal, langs de gevel in de Gaardeniersweg. Er is ook een compactere trap en een lift (op de hoek met Ateljee in de Getouwstraat), voor wie zich snel naar het gelijkvloers wil begeven. 

Opvallende, groene gevel

Het cortenstaal van de trap komt als materiaal ook terug in de balkvormige plantenbakken die aan de betonstructuur zijn opgehangen. Verder ook nog in de ruitvormige gevelstructuur waarlangs klimplanten hun weg omhoog zullen vinden. De klimplanten en struiken zullen op termijn zorgen voor een groene bloemrijke gevel.

Aan de andere zijden is het gebouw open en behoudt het zijn rechtlijnige betonstructuur zodat er geen speciale voorzieningen voor rook- en warmteafvoer nodig zijn. Dat is niet alleen voordelig en handig op vlak van onderhoud, het maakt de parking ook lichtrijk overdag en zal de gebruiker een goede doorkijk naar buiten bezorgen.

Verloop

Als bouwheer gaf de Stad Gent (het Mobiliteitsbedrijf) aan sogent de opdracht om dit parkeergebouw te realiseren. In september 2016 stelde sogent de architecten aan. Het ontwerp was klaar in juni 2018. Van november 2016 tot april 2017 werd de bestaande loods gesloopt. In februari 2019 werd de vergunning verkregen. De bouw van het parkeergebouw is gestart in het najaar van 2020. De nieuwe gebouw gaat open vanaf woensdag 6 juli. 

Meer informatie over de tarieven en parkeerabonnementen kan je hier raadplegen.

Architect
Baro architectuur - Cobe Ingenieurs (stabiliteit) - Istema Ingenieurs (technieken)
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Maïsstraat 142
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Parkeergebouw het Getouw met 392 plaatsen opent in BloemekenswijkLees meer
Opbouw parking Het Getouw in Bloemekenswijk van startLees meer