Sociale woningbouw Nieuw Gent

59 nieuwe sociale woningen

In Nieuw Gent maken de garageboxen in de Agaatstraat en de Berkhoutsheide binnenkort plaats voor nieuwe sociale woningen met fietsenstallingen, openbaar groen en private parkeerplaatsen. Meer sociale huurwoningen is een topprioriteit van het stadsbestuur. Naast het aantal nieuwe woningen dat Thuispunt Gent realiseert, zocht sogent naar alternatieve bouw- en financieringsvormen om meer woningen te realiseren.

Wonen
Adres

Berkhoutsheide en Agaatstraat, 9000 Gent

Partner

RECON Bouw

Status

In voorbereiding

In de Agaatstraat en de Berkhoutsheide in Nieuw Gent komen 59 nieuwe sociale woningen met fietsenstallingen, openbaar groen en private parkeerplaatsen. Dat gebeurt op de plek waar nu garageboxen staan. Die worden gesloopt om de nieuwe woningen te bouwen en extra openbaar groen te realiseren. Eens gerealiseerd worden de woningen verkocht aan een woonmaatschappij.

Aanpak

De gronden zijn in eigendom van sogent. De verkavelingsvergunning voor beide sites is reeds verkregen. Via een Design & Build-procedure ging sogent op zoek naar een bouwteam (architect en aannemer). Door toepassing van deze procedure kunnen we sneller sociale woningen realiseren en hebben we meer controle over het budget. De opdracht werd eind augustus 2023 gegund naar bouwteam RECON Bouw, dat een ontwerpteam samenstelde met architectenbureaus DENC-STUDIO en BLAF architecten

Wat komt er?

In de Agaatstraat naast het jeugdhuis komen 36 appartementen met een mix van één tot twee slaapkamers. De appartementen hebben zicht op het bos van de De Deynesite. In de Berkhoutsheide komen 23 nieuwe woningen verdeeld over twee gebouwen, met een mix van één tot drie slaapkamers. De architecturale uitstraling van de gebouwen als baksteenarchitectuur past binnen de krijtlijnen van het stadsvernieuwingsproject Nieuw Gent Vernieuwt. Elk appartement heeft een eigen buitenruimte en is zeer energiezuinig.

Timing

  • 27 september 2023: infomoment voor de buurtbewoners
  • Najaar 2023: aanvraag omgevingsvergunning
  • Midden 2024: start van de werken en afbraak van de garageboxen
  • 2026: intrekken nieuwe bewoners 

Lees hier de meest recente nieuwsartikels