• Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • Wijkpark De Porre, foto (c) Johnny Umans
  • De opmerkelijke gevelbekleding in mei 2012, foto (c) Nero
  • Speelplaats voor de kleutertjes met de opmerkelijke gevelbekleding, foto (c) Nero
  • De gepleisterde refter in maart 2012, foto (c) Nero
  • Ontwerp voor de hoofdtoegang tot de school aan het park, ontwerp (c) Nero
  • Schema van de gevels en de snede van de Sportschool, ontwerp (c) Nero
  • De voorgevel van De Sportschool, hier op foto in oktober 2010, bleef bewaard, foto (c) sogent

Sportschool De Porre

In de wijk Moscou in Gentbrugge herontwikkelde sogent de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’. Op de industriële site werd er ruimte voorzien voor een wijkpark, een buurtcentrum en de uitbreiding van basisschool De Sportschool.

De gloriedagen van de Gentse textielindustrie

In de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge, tussen de Jules De Saint-Genoisstraat, de Peter Benoitlaan en de woonbuurt Tuinwijk Ter Heide, bevond zich tot voor kort textielfabriek De Porre.

In 1907 richtte Ernest De Porre de katoenweverij op. Zo'n 20 jaar later volgde de spinnerij. De fabriek kende haar eerste hoogtepunt in 1937, toen er 476 personen werkzaam waren. De Porre was vooral gekend voor de kwaliteit van haar flanellen lakens. In de jaren 1960 bereikte De Porre een nieuw hoogtepunt door de export naar 25 landen, waaronder zelfs Australië.

In 1980 moest de fabriek echter haar deuren sluiten. De Stad Gent kocht het complex op. Sindsdien werden de terreinen en gebouwen gebruikt door verschillende groepen, zoals het Jeugdhuis, het MIAT, de dekenij, het Rode Kruis, carnavalsverenigingen, de brandweer en een seniorenclub.

In functie van de toekomstige herontwikkeling van de site, werd het complex ondergebracht bij sogent. In 2008 en 2009 ging sogent over tot een opruim- en verhuisbeweging, waardoor de site terug grotendeels vrij kwam. Delen van de fabriek werden selectief gesloopt.

Voor elk wat wils

De herbestemming van de fabriekssite werd door sogent gecoördineerd. Er werd gekozen om ruimte te voorzien voor groen, woningen en enkele publieke functies.

Aan de Jules de Saint-Genoisstraat werd een wijkpark van ruim 10.000 vierkante meter gerealiseerd. De uitbreiding van de basisschool De Sportschool en de bouw van het nieuwe Open Huis De Porre behoorden ook tot de herbestemming. Eens de brandweer de site zal verlaten, komen er aan de Peter Benoitlaan nieuwe woningen met zicht op het wijkpark.

Ontwerpwedstrijd

Sogent probeert steeds het best mogelijk ontwerp na te streven voor elk stadsproject. Daarom werkt het stadsontwikkelingsbedrijf systematisch met architectuurwedstrijden. Deze wedstrijdformule maakt het mogelijk diverse ontwerpen voor dezelfde locatie met elkaar te vergelijken en uiteindelijk het beste ontwerp te kiezen. De deelnamegraad is meestal hoog. De competitie en het niveau van de ontwerpen bij gevolg ook. De organisatie van deze wedstrijden is arbeidsintensief, maar rendeert in finale kwaliteit.

Voor De Porre lanceerde sogent in 2010 maar liefst drie wedstrijden en dit voor het wijkpark, de uitbreiding van de Sportschool en voor het wijkcentrum.

De Sportschool

Op basis van de ontwerpwedstrijd duidde sogent het ontwerpteam Nero aan voor de reorganisatie en uitbreiding van de Sportschool.

De school kreeg een nieuwe refter en een sanitair blok, extra klaslokalen en een toegankelijk administratief gedeelte. Dit alles met een nieuwe overdekte in- en uitgang via het wijkpark. Door onder andere het verplaatsen van de hoofdtoegang van de school naar de zijkant in de nieuwe uitbreiding, kon er naadloos aangesloten worden op de bekomen ruimte en werden overzichtelijke speelplaatsen voor de lagere en de kleuterschool gecreëerd.

De compacte nieuwbouw geeft de Sportschool een aantrekkelijke speelse en frisse identiteit en nodigt uit tot bezoek van het wijkpark.

Architect
Nero
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Jules De Saint-Genoisstraat
9000 Gent
België
Status
Gerealiseerd
Ligging