Sportschool De Porre

Uitbreiding en aansluiting op het wijkpark

Op de oude fabriekssite van spinnerij en weverij De Porre, in de wijk Moscou in Gentbrugge, zorgden we in 2014 voor de uitbreiding van De Sportschool met een nieuwbouwgedeelte.

Scholen en kinderopvang
Adres

Jules De Saint-Genoisstraat 101, 9000 Gent

Partner

Stad Gent

Status

Gerealiseerd

Architect


De Porre was een katoenweverij opgericht in 1907 door Ernest De Porre te Gentbrugge. De site ligt tussen de Jules de Saint-Genoisstraat en de Peter Benoitlaan. De fabriek was vooral gekend voor de kwaliteit van haar flanellen lakens. In 1980 kwam het gebouw leeg te staan en kocht de Stad Gent het complex op. Daarna werden de terreinen en gebouwen gebruikt door verschillende groepen, zoals het Jeugdhuis, het MIAT, de dekenij, het Rode Kruis, carnavalsverenigingen, de brandweer en een seniorenclub.

Sogent coördineerde de herbestemming van de fabriekssite tot een bruisende plek met ruimte voor groen, woningen en publieke functies. Aan de Jules de Saint-Genoisstraat realiseerden we de uitbreiding van de basisschool De Sportschool en ook de bouw van het nieuwe Open Huis De Porre en een wijkpark van ruim 10.000 vierkante meter. Er komt ook nog een woonproject in samenwerking met Matexi met zicht op het wijkpark.

De Sportschool

Voor het ontwerp en de uitbreiding van de Sportschool werkten we samen met Nero architecten.

De school kreeg een nieuwe refter en een sanitair blok, extra klaslokalen en een toegankelijk administratief gedeelte. De hoofdtoegang werd verplaatst naar de zijkant en sluit zo naadloos aan op het wijkpark. De compacte nieuwbouw geeft de Sportschool een aantrekkelijke speelse en frisse identiteit en nodigt uit tot bezoek van het wijkpark.