Koningin Fabiolalaan Zone B
De komende jaren ondergaat de Koningin Fabiolalaan een hele metamorfose. Er komt een nieuw park, het Rijsenbergpark, een stadsgebouw, en nieuwe woningen. In het stadsgebouw komt een basisschool voor 240 leerlingen, een kinderdagverblijf voor 28 kinderen en buitenschoolse kinderopvang voor 56 kinderen. Er komen ook lokalen voor jeugdwerking.
Het nieuwe stadsgebouw wordt zo’n 4.200 m² groot met buiten een grote speelruimte en een fietsenstalling. Ongeveer 80% van de investering wordt gesubsidieerd door de Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

De hoofdingang komt aan het toekomstige ‘Entreeplein’, tegenover de Verpleegsterstraat. Het kinderdagverblijf, de kleuterklassen en de opvang komen op de eerste verdieping, waar ook een groene speelplaats komt. Op de tweede en derde verdieping komen de lagere schoolklassen met aanpalende bufferzones, die door de leefgroepen gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld groepswerkjes, zelfstandig werk of focuswerk. Op deze verdieping komen ook enkele jeugdlokalen voor recreatie en repetities.
Het stadsgebouw is een heel duurzaam project dankzij goede isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Bovendien gaat er extra aandacht naar gedeeld gebruik. Zo zal de buurt de sporthal, het sportveld, de refter en de polyvalente ruimte kunnen gebruiken.
DBFM-procedure
Het stadsgebouw maakt deel uit van een scholencluster die voorziet in de bouw drie nieuwe schoolgebouwen, waarvan één in Ninove en twee in Gent, via het DBFM-programma van de Vlaamse overheid. Het ontwerp, de bouw, de financiering en het technisch onderhoud van het schoolgebouw worden door een private partner gedragen voor een periode van 30 jaar. Voor die inspanningen ontvangt de private partner een jaarlijkse vergoeding, betaald door de stad, aangevuld met subsidies van Agion, het Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs. Na de periode van 30 jaar wordt de schoolinfrastructuur eigendom van de stad.
In opdracht van Stad Gent coördineert sogent de plaatsingsprocedure voor dit DBFM-dossier. In januari 2024 werd de opdracht toegekend aan het consortium Aurora scholen, bestaande uit Rebel, EPICo, Democo en Van Roey NV. Zij staan in voor het ontwerp (Design), de realisatie (Build), de financiering (Finance) en het beheer (Maintenance) van de 3 schoolgebouwen.
Timing als alles goed verloopt:
- Aanstellen private partner: voorjaar 2024
- Aanvraag omgevingsvergunning: midden 2024
- Start van de werken: zomer 2025
- Oplevering gebouw: september 2027