• Zicht op het project Stapelplein bij valavond (c) ACASA en Urban Link
  • Visualisatie Stapelplein (c) 360 en Bulk architecten
  • Zicht op het palazzo van project Stapelplein (c) ACASA en Urban Link
  • Zicht vanuit het raam van een appartement in het project Stapelplein (c) ACASA en Urban Link
  • Visualisatie van het project Stapelplein
  • Visualisatie van het project Stapelplein
  • Visualisatie van het project Stapelplein

Stapelplein - Oude Dokken

In de Oude Dokken, tussen het Stapelplein en de Handelsdokkaai, verrijzen ongeveer 175 woningen met zicht op water en groen. Op het gelijkvloers is er plaats voor commerciële ruimtes. Tussen de nieuwe woningen en het Handelsdokcenter komt een parkje voor de buurt. Deze nieuwe buurt aan de westzijde van het Handelsdok kreeg de naam ‘Stapelplein’ mee.

De zone tussen het Stapelplein en de dokken ziet er vandaag al helemaal anders uit dan enkele jaren geleden. Het gebouw waar Bouwland gevestigd was, kwam leeg te staan, en ook bpost verhuisde naar een nieuwe locatie. Daarom zochten de grondeigenaars sogent en Acasa en Urban Link samen naar een overkoepelende nieuwe invulling.

Via een ontwerpwedstrijd gingen de opdrachtgevers op zoek naar een ontwerpteam. Dat vonden ze in de samenwerking tussen architectenbureaus 360 uit Gent en Bulk uit Antwerpen, samen met LAND landschapsarchitecten.

Programma

In totaal komen er op deze plek ongeveer 175 nieuwe woningen, verspreid over vier gebouwen: een toren, twee zogenaamde palazzo’s en een parkvilla.

Het torengebouw, dat zestien verdiepingen telt, is het meest zuidelijke gebouw. Het komt op de plek van de huidige parking, in het verlengde van de Kraankindersstraat, te staan. In de toren is plaats voor een 70-tal appartementen.

Meteen ten zuiden van de toren, in de richting van de Dampoort, komt in de toekomst een nieuw park. Tegelijk komt er een extra pleintje met een groen karakter voor de toren. Dat maakt de gelijkvloerse verdieping perfect geschikt voor een bar of restaurant.

Naast het torengebouw komen twee palazzo’s. Het ontwerp van deze gebouwen is gebaseerd op de negentiende-eeuwse stapelhuizen. De naam verwijst dan weer naar de vijftiende-eeuwse Italiaanse renaissancepaleizen: een verzameling stoere gebouwen op een rechthoekig grondplan, met in het midden een gemeenschappelijke tuin. De palazzo’s tellen maximaal vijf verdiepingen en huisvesten zowel appartementen als rijwoningen. Deze gebouwen hebben gedeelde tuinen, waar onder meer plaats is voor hoogstammige bomen.

In het laatste gebouw, de parkvilla, komen grondgebonden woningen en enkele appartementen. Die geven uit op een nieuw buurtparkje tussen dit gebouw en het Handelsdokcenter.

Op de gelijkvloerse verdieping van deze gebouwen kunnen praktijkruimtes, ateliers of buurtondersteunende functies komen.

In het volledige woonproject parkeren de bewoners hun auto in een ondergrondse parking. Tussen de verschillende gebouwen komen drie verkeersvrije woonstraten, waarin de sfeer van de eveneens verkeersvrije kade optimaal wordt doorgetrokken.

Verspreid over het hele project komen 24 budgetappartementen. Deze appartementen zijn goedkoper dan marktconforme woningen. Wie in aanmerking wil komen, moet voldoen aan verschillende criteria op het vlak van bijvoorbeeld inkomen en gezinssamenstelling.

Inspiratie uit het verleden

Voor het ontwerp van de gebouwen lieten de architecten zich graag inspireren door het verleden. 

In 1844 ontwierp toenmalig stadsarchitect Louis Roelandt de plannen voor het ‘Koninklijk Stapelhuis voor de Wederuitvoer’. Daarvan werd enkel het noordelijke stapelhuis, op de plek van het huidige Handelsdokcenter, gebouwd. De typologie en schaal van het fiere, stedelijke stapelhuis is meteen het uitgangspunt van het nieuwe ontwerp geworden. Op die manier past de robuuste stijl van de nieuwe gebouwen dan ook perfect bij de sfeer van de oude haven en het monumentale karakter van naburige gebouwen als het Handelsdokcenter en de voormalige Acec-fabriek.

Te koop

Bijna alle woningen zijn ondertussen verkocht. Voor meer informatie over de laatste marktconforme woningen, kunt u terecht op de website www.stapelplein.be. Sogent begeleidde de verkoop van de budgetwoningen. 

Oude Dokken

Het woonproject Stapelplein maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken.

De meest volledige en actuele informatie over het volledige projectgebied, vindt u op de website www.oudedokken.be 

Architect
360 architecten - Bulk architecten - LAND landschapsarchitecten
Samenwerking
Stad Gent - Acasa - Urban Link - Bpost
Adres
Stapelplein 82
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Handkraantje en goederenwagon herinneren oude kades aan havenverledenLees meer
Alle budgetwoningen voortaan te koop op één websiteLees meer
Opendeurweekend woonproject StapelpleinLees meer