De zone tussen het Stapelplein het Handelsdok ziet er vandaag al helemaal anders uit dan enkele jaren geleden. Het gebouw waar Bouwland gevestigd was, kwam leeg te staan, en ook bpost plant een verhuis naar een nieuwe locatie. Daarom zochten de grondeigenaars sogent en Acasa en Urban Link samen naar een overkoepelende nieuwe invulling.
Via een ontwerpwedstrijd gingen de opdrachtgevers op zoek naar een ontwerpteam. Dat vonden ze in de samenwerking tussen architectenbureaus 360 uit Gent en Bulk uit Antwerpen, samen met LAND landschapsarchitecten.

Programma
In totaal zijn er op deze plek ongeveer 175 nieuwe woningen, verspreid over vier gebouwen: een toren, twee zogenaamde palazzo’s en een parkvilla. Eerste fase van het project bestond uit een toren en een palazzo (reeds gerealiseerd), tweede fase bestaat uit een palazzo, een parkvilla en een buurtparkje en zal aanvangen nadat bpost is verhuisd.
Het torengebouw, dat zestien verdiepingen telt, is het meest zuidelijke gebouw in het verlengde van de Kraankindersstraat. In de toren zijn 70-tal appartementen voorzien en een inrit naar de ondergrondse parkeergarage.
Meteen ten zuiden van de toren, in de richting van de Dampoort, komt in de toekomst een nieuw park. Tegelijk komt er een extra pleintje met een groen karakter voor de toren.

Naast het torengebouw komen twee palazzo’s. Het ontwerp van deze gebouwen is gebaseerd op de negentiende-eeuwse stapelhuizen. De naam verwijst dan weer naar de vijftiende-eeuwse Italiaanse renaissancepaleizen: een verzameling stoere gebouwen op een rechthoekig grondplan, met in het midden een gemeenschappelijke tuin. De palazzo’s tellen maximaal vijf verdiepingen en huisvesten zowel appartementen als rijwoningen. Deze gebouwen hebben gedeelde tuinen, waar onder meer plaats is voor hoogstammige bomen.
In het laatste gebouw, de parkvilla, komen grondgebonden woningen en enkele appartementen. Die geven uit op een nieuw buurtparkje tussen dit gebouw en het Handelsdokcenter.
Op de gelijkvloerse verdieping van deze gebouwen kunnen praktijkruimtes, ateliers of buurtondersteunende functies komen.
In het volledige woonproject parkeren de bewoners hun auto in een ondergrondse parking. Tussen de verschillende gebouwen komen drie verkeersvrije woonstraten, waarin de sfeer van de eveneens verkeersvrije kade optimaal wordt doorgetrokken.
Deze appartementen zijn goedkoper dan marktconforme woningen. Wie in aanmerking wil komen, moet voldoen aan verschillende criteria op het vlak van bijvoorbeeld inkomen en gezinssamenstelling.
Inspiratie uit het verleden
Voor het ontwerp van de gebouwen lieten de architecten zich graag inspireren door het verleden.
In 1844 ontwierp toenmalig stadsarchitect Louis Roelandt de plannen voor het ‘Koninklijk Stapelhuis voor de Wederuitvoer’. Daarvan werd enkel het noordelijke stapelhuis, op de plek van het huidige Handelsdokcenter, gebouwd. De typologie en schaal van het fiere, stedelijke stapelhuis is meteen het uitgangspunt van het nieuwe ontwerp geworden. Op die manier past de robuuste stijl van de nieuwe gebouwen dan ook perfect bij de sfeer van de oude haven en het monumentale karakter van naburige gebouwen als het Handelsdokcenter en de voormalige Acec-fabriek.
Te koop
Bijna alle woningen zijn ondertussen verkocht. Voor meer informatie over de laatste marktconforme woningen, kunt u terecht op de website www.stapelplein.be. Sogent begeleidde de verkoop van de budgetwoningen.
Oude Dokken
Het woonproject Stapelplein maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken.
De meest volledige en actuele informatie over het volledige projectgebied, vindt u op volgende website.