Nieuwe woonvormen


Sogent zet in op een hoge woonkwaliteit en wil het wonen in de stad betaalbaar houden voor gezinnen die binnen het bestaande woonaanbod steeds moeilijker hun gading vinden. Naast het aanbieden van bouwgronden en betaalbare (huur)woningen, wil sogent ook nieuwe woonvormen stimuleren. In het bijzonder woonvormen die inspelen op het huidig woontekort en waarbij op een doordachte wijze wordt omgesprongen met ruimtegebruik en het delen van ruimtes. 

Toekomstbeeld CLT Meulestede
© Net architectuur

Community Land Trust Gent

In samenwerking met ThuispuntGent faciliteren we de bouw van 34 woningen via het Community Land Trust-model door opstal te geven. Bij een Community Land Trust (CLT) kan je een woning kopen zonder de grond waarop die woning staat. Daardoor is de aankoop goedkoper.

In de wijk Meulestede wordt nu het eerste CLT-project gerealiseerd in Vlaanderen. In de Goedendagstraat worden 34 betaalbare koopwoningen gebouwd, die later zullen verkocht worden aan de CLT-kandidaat kopers. De woningen zijn ontworpen door net architectuur bvba en worden gebouwd door WoninGent. Ze krijgen een privétuin of terras, maar er komt ook een gedeelde tuin, een gemeenschapsruimte én openbaar groen met veilige fietsverbindingen.

Lees meer over het CLT-project op onze webpagina.

Cohousing JEAN Béthune
© Filip Dujardin

Cohousing Bijgaardehof, Bethune en Tolhuislaan

Cohousing is een woonconcept waarbij een groep mensen samen een aantal private wooneenheden bouwen of renoveren. De wooneenheden beschikken over gemeenschappelijke voorzieningen. Dit met voldoende aandacht voor de omgeving en het gemeenschapsgevoel.

Sogent realiseerde of faciliteerde reeds verschillende cohousingprojecten, waaronder cohousing Bijgaardehof en Béthune als meest recente. Beide projecten werden in 2022 opgeleverd.

Lees meer hier meer over cohousing Bijgaardehof en cohousing Béthune.