Hartetroef en Cohousing Bijgaardehof finalist Architectuurprijs Gent

Op 6 oktober werden de winnaars van de Architectuurprijs Gent bekendgemaakt tijdens een slotshow in het Wintercircus. Stadsgebouw Hartetroef en Cohousing Bijgaardehof schopten het tot in de finale met een verdiende tweede plaats.

08/10/2024

De prijs wordt driejaarlijks uitgereikt en bekroont recent gerealiseerde projecten op Gents grondgebied die getuigen van ontwerpkracht en innovatie en een duurzame verrijking voor de stad zijn. Zo bouwen we aan een architectuurklimaat dat de Gentse eigenheid viert, de ontwerpsector voedt en actief opdrachtgeverschap omarmt.

Deze keer waren er maar liefst 130 inzendingen met 20 genomineerde projecten. Hieruit selecteerde de vak- en de publieksjury 3 finalisten en een laureaat. Omdat Gent dit jaar Europese Jongerenhoofdstad is, bestaat de publieksjury volledig uit jongeren.

Winnende projecten

De Architectuurprijs Gent gaat naar het coöperatieve woonproject Bellefleur van Havana architecten en de robuuste woningen voor mensen met een verleden van dakloosheid van AE-architecten. Zowel de vakjury als de jongerenjury geven daarmee een sterk signaal: betaalbaar wonen voor kwetsbare mensen staat hoog op de agenda. 

Bij de twintig nominaties stonden heel wat in het oog springende projecten, zoals het Wintercircus. De vakjury koos echter voor het atypische coöperatieve woonproject Bellefleur van Havana architecten in opdracht van Wooncoop. Om deze zeven historische woongebouwen in de wijk Brugse Poort-Rooigem sneller te kunnen renoveren, opteerde het projectteam voor een eenvoudige meldingsprocedure in plaats van een voor de hand liggende maar tijdrovende vergunningsprocedure.

Tweede plaats voor Hartetroef en Cohousing Bijgaardehof

De vakjury en jongerenjury kozen tot slot ook een tweede en derde plaats. Voor de vakjury was dat cohousingproject Bijgaardehof en de robuuste woningen, voor de jongerenjury stadsgebouw Hartetroef en bouwaanvraag Urbis Beukenbos.

We zijn supertrots dat onze projecten Cohousing Bijgaardehof en stadsgebouw Hartetroef het tot in de finale schopten. Een dikke proficiat aan de architectenteams De Smet Vermeulen (Hartetroef) en &bogdan (Bijgaardehof)!