Het volledig gerenoveerde Wintercircus is een bedrijvige technologiehub met een ecosysteem dat draait rond innovatie. Rond een centraal en overdekt binnenplein vind je er bars, restaurants en tal van evenementen. Op de terrasbar krijg je een fantastisch uitzicht over de stad. Er is ook heel wat ruimte voor bedrijven: de Startup Campus zit verspreid over verschillende verdiepingen. Hier werken meer dan 35 start-ups aan de technologie van morgen. Op de -2 onder de middenpiste is er een concertzaal voor 500 personen.
Van circus tot garage
In de 19de eeuw verschenen in vele steden specifieke gebouwen voor ontspanning, waaronder stenen circussen. Ook Gent ging mee in deze internationale tendens. In 1894 werd het zogenaamde ‘Nieuw Cirkus’ opgetrokken, naar ontwerp van architect Emile De Weerdt. Het gebouw, aanvankelijk opgevat als paardenrenbaan met bijhorende feestzaal, werd uiteindelijk ingehuldigd als stenen circus, waar talrijke gezelschappen voorstellingen gaven, ook tijdens de winter.
In 1920 werd het gebouw geteisterd door een felle brand. Slechts enkele onderdelen, zoals wat buitenmuren, de stallingen en de manege bleven overeind. Deze delen werden dan ook gerecupereerd bij de bouw van het nieuwe circus in 1923, naar ontwerp van architect Jules-Pascal Ledoux.
Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het Wintercircus omgebouwd tot de garage van Ghislain Mahy. Bij deze transformatie ging het volledige circusinterieur verloren. In de plaats kwam een volledig nieuwe betonconstructie met een uitgebreid systeem van hellingen, dat toeliet met de wagen tot helemaal boven te rijden. In 1978 sloot de garage haar deuren en bleef het gebouw nog twee decennia lang dienst doen als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw zo goed als leeg.
Renovatiewerken
Op 6 juni 2017 startten de renovatiewerken. Sogent selecteerde de tijdelijke vereniging van BARO en SUMproject als architect. Zij volgen samen met studiebureau VK Engineering de uitvoering van de werken op. De aannemer die de werken voor deze eerste fase van de renovatie uitvoerde, was THV Furnibo-Persyn.
In een eerste fase werd de basis gelegd voor een duurzaam en stevig bouwwerk dat de tand des tijds terug met gemak kan trotseren. Het gaat om het grondverzet, het realiseren van het BEO-veld (Boorgaten Energie opslag), het rioleringsstelsel onder de funderingsplaat, de bouwkuip, de structurele werken (stabiliteitswerken) en de invulmetselwerken van de niveaus -2 en -1 onder de middenpiste. Deze eerste fase is vlot verlopen en werd afgesloten in april 2019.
In oktober 2019 begon de tweede fase van de renovatie. De olifantenhelling, de helling waarlangs de dieren vanuit de Plattenberg tot op de scène van het circus werden gebracht, is nu opnieuw een belangrijke toegang tot de middenpiste. In de vroegere paardenstallen onder het gelijkvloers zijn er nu karaktervolle vergader- en ontmoetingsruimtes. De voormalige scène van het circus op de eerste verdieping kreeg een nieuwe invulling als auditorium en de smeerputten uit het garagetijdperk vormen een ontmoetingsruimte. Ook de rockzaal werd afgewerkt en de gevels werden gerenoveerd. De renovatiewerken zijn in mei 2022 afgerond. Kort daarna zetten we de deuren van het gebouw al even open met een tentoonstelling over het verleden, het heden en de toekomst.
Uitbating van het wintercircus: TENT
Na een uitgebreid marktonderzoek selecteert sogent de tijdelijke vereniging TENT om het gerenoveerde Wintercircus voor 75 jaar uit te baten. De Stad Gent is via sogent ook aandeelhouder. Zij richtten de ruimtes verder in en stoomden het gebouw klaar voor de grote opening in september 2024. Je kan er terecht bij verschillende horecazaken en er is een rooftopbar- en restaurant. Daarnaast zitten er ook heel wat bedrijven die werken rond nieuwe technologie. Er gaan ook heel wat activiteiten door op het publieke middenplein.
Openingsuren en info vind je terug op de website van Wintercircus.