• Doorsnede van het Wintercircus volgens de plannen van atelier Kempe Thill
 • Doorsnede van het Wintercircus volgens de plannen van atelier Kempe Thill
 • Het Wintercircus voor de renovatie
 • Het Wintercircus voor de renovatie
 • Het Wintercircus voor de renovatie
 • Het Wintercircus voor de renovatie
 • De koepel van het Wintercircus voor de renovatie
 • Start van de renovatiewerken fase 1, foto (c) Wouter Rawoens
 • Start van de renovatiewerken fase 1, foto (c) Wouter Rawoens

Wintercircus

De voormalige garage Mahy, ook wel het Wintercircus genoemd, is gelegen in het centrum van Gent. Ondanks deze centrale ligging, was het gebouw lange tijd onderbenut en verwaarloosd. Tot sogent het in 2005 in opdracht van de Stad Gent kocht met het oog op renovatie en integratie in een volledig vernieuwd stadsdeel; De Krook.

Vanaf 2022 zal het gerenoveerde Wintercircus rond een centraal en overdekt binnenplein kantoorruimte aanbieden aan start-up en scale-up bedrijven. Onder de middenpiste is een rockzaal voor een 500-tal personen gepland. Ook evenementen, café, restaurant en foyer zijn voorzien.

Van circus tot garage

In de 19de eeuw verschenen in vele steden specifieke gebouwen voor ontspanning, waaronder stenen circussen. Ook Gent ging mee in deze internationale tendens. In 1885 werd het zogenaamde ‘Nieuw Cirkus’ opgetrokken, naar ontwerp van architect Emile De Weerdt. Het gebouw, aanvankelijk opgevat als paardenrenbaan met bijhorende feestzaal, werd uiteindelijk ingehuldigd als stenen circus, waar talrijke gezelschappen voorstellingen gaven, ook tijdens de winter.

In 1920 werd het gebouw geteisterd door een felle brand. Slechts enkele onderdelen, zoals wat buitenmuren, de stallingen en de manege bleven overeind. Deze delen werden dan ook gerecupereerd bij de bouw van het nieuwe circus in 1923, naar ontwerp van architect Jules-Pascal Ledoux.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het Wintercircus omgebouwd tot de garage van Ghislain Mahy. Bij deze transformatie ging het volledige circusinterieur verloren. In de plaats kwam een volledig nieuwe betonconstructie met een uitgebreid systeem van hellingen, dat toeliet met de wagen tot helemaal boven te rijden. In 1978 sloot de garage haar deuren en bleef het gebouw nog twee decennia lang dienst doen als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw zo goed als leeg.

Ontwerpwedstrijd

In opdracht van de Stad kocht sogent het historisch waardevolle gebouw in 2005 aan met de bedoeling om het met respect voor de rijke erfgoedwaarde te renoveren en te herbestemmen. Het Wintercircus zelf is immers niet beschermd als monument, maar maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht ‘Circuswijk’.

In 2008 voerde sogent heel wat instandhoudingswerken uit, zodat het gebouw niet verder zou aftakelen. Drie jaar later kon een studieopdracht gelanceerd worden voor de renovatie. Het Rotterdamse architecten- en plannersbureau Atelier Kempe Thill, in samenwerking met het Gentse aNNo architecten, was laureaat en werd als ontwerper aangeduid. Het voorstel van de architecten behoudt de sfeer, het karakter en de ruige charme van het gebouw.

Programma

Het programma voor de nieuwe invulling is divers.

Op de middenpiste, het overdekte plein van 1.200 m² dat overdag voor iedereen toegankelijk zal zijn, zullen allerlei activiteiten kunnen doorgaan, zoals een expo, publieksdemo of kleine beurs. Leren, ontwikkelen en beleven in interactie met het publiek staan centraal. Zo vormt de middenpiste een logische verbinding tussen de publiekswerking van De Krook en de bewoners van het Wintercircus.

Rondom de middenpiste wordt 4.350m² bruto oppervlakte aan werkplekken ingericht waar start-ups, scale-ups en technologiebedrijven flexibel kunnen (samen)werken aan technologische oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen. De aanwezigheid van internationaal gerenommeerde onderzoekscentra en -infrastructuur van imec en UGent op de site van De Krook, biedt enorme kansen voor toepassingen in de data-economie, artificiële intelligentie en nieuwe media.

Het programma ondersteunt de verbinding tussen al deze spelers tot een hecht innovatie-ecosysteem met 860 m² aan 'communityruimtes', die iedereen zal kunnen gebruiken, zowel bewoners van het Wintercircus als derden. Het gaat om vergaderzalen, loungeruimtes, een auditorium en een terrasbar.

Op vlak van horeca komt er een café dat uitgeeft op de middenpiste en een restaurant op de tweede verdieping.

Op het niveau van de middenpiste is er ook een duplex voorzien voor een retailfunctie die past bij de ruimere visie van De Krook als centrum voor kennis, cultuur en innovatief ondernemerschap.

Warmte uit de grond

De Stad Gent investeert 1 miljoen euro in ambitieuze, energiezuinige stadsontwikkelingsprojecten van sogent. Tegen 2050 wil Gent namelijk een klimaat neutrale stad zijn zonder negatieve impact op onze leefomgeving. Woningen en gebouwen moeten energiezuiniger worden om deze ambitie waar te maken.

In het kader van deze ambitie wordt onder de middenpiste van het Wintercircus een CO2-neutraal verwarmingssysteem geïnstalleerd. De meest duurzame optie in dit geval bleek een BEO-veld, een nieuwe techniek waarbij temperatuur van de aarde gebruikt wordt voor de verwarming en koeling van een gebouw.

BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag. Dankzij het veld wordt de warmte tijdens de winter uit de bodem gehaald. Een win voor de energiefactuur en ook voor het klimaat.

Renovatie uit de startblokken

Op 6 juni 2017 startten de renovatiewerken. Sogent selecteerde de tijdelijke vereniging van Baro en SumProject als uitvoerend architect. Zij volgen samen met studiebureau VK Engineering de uitvoering van de werken op. De aannemer die de werken voor deze eerste fase van de renovatie uitvoert, is THV Furnibo-Persyn.

In een eerste fase wordt de basis gelegd voor een duurzaam en stevig bouwwerk dat de tand des tijds terug met gemak kan trotseren. Het gaat om het grondverzet, het realiseren van het BEO-veld (Boorgaten Energie opslag), het rioleringsstelsel onder de funderingsplaat, de bouwkuip, de structurele werken (stabiliteitswerken) en de invulmetselwerken van de niveaus -2 en -1 onder de middenpiste. Deze eerste fase zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Aandeelhouders gezocht

Vanf maandag 27 augustus 2018 gaat sogent op zoek naar aandeelhouders; gepassioneerde partners om de invulling, het beheer en de uitbating van het Wintercircus in goede banen te leiden. Hou deze pagina in de gaten om de oproep vanaf dan terug te vinden! 

Tegen 2022 wordt het Wintercircus – het iconische gebouw naast stadsbibliotheek De Krook – een nieuwe Gentse ontmoetingsplek. Rond het middenplein komt een hub voor technologiebedrijven, start-ups en scale-ups. Eronder een rockzaal voor 500 muziekliefhebbers. De vroegere scène wordt omgevormd tot auditorium en in de voormalige paardenstallen zal er vergaderd kunnen worden. De terrasbar biedt een mooi uitzicht op de Gentse skyline. Om dit alles te realiseren, gaat sogent nu op zoek naar aandeelhouders; gepassioneerde partners om de invulling, het beheer en de uitbating van het Wintercircus in goede banen te leiden. 

Innovatie rond het middenplein

Het Wintercircus is een uniek gebouw, niet in het minst omwille van het verleden. Gebouwd in 1885 als stenen circus werden er tot 1944 voorstellingen en spektakels opgevoerd. Na de oorlog transformeerde Gislain Mahy het pand tot autogarage aan de hand van enkele vernuftige ingrepen. De geschiedenis van het gebouw is nog steeds leesbaar en gaat ook door de renovatie niet verloren.

Maar ook de toekomst van het gebouw kan een mooi verhaal worden. Het programma voor de invulling bevat verschillende functies:

 • Op de middenpiste, het overdekte plein van 1.200 m² dat overdag voor iedereen toegankelijk zal zijn, zullen allerlei activiteiten kunnen doorgaan, zoals een expo, publieksdemo of kleine beurs. Leren, ontwikkelen en beleven in interactie met het publiek staan centraal. Zo vormt de middenpiste een logische verbinding tussen de publiekswerking van De Krook en de bewoners van het Wintercircus.
 • Rondom de middenpiste wordt 4.350m² bruto oppervlakte aan werkplekken ingericht waar start-ups, scale-ups en technologiebedrijven flexibel kunnen (samen)werken aan technologische oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen. De aanwezigheid van internationaal gerenommeerde onderzoekscentra en -infrastructuur van imec en UGent op de site van De Krook, biedt enorme kansen voor toepassingen in de data-economie, artificiële intelligentie en nieuwe media.
 • Het programma ondersteunt de verbinding tussen al deze spelers tot een hecht innovatie-ecosysteem met 860 m² aan 'communityruimtes', die iedereen zal kunnen gebruiken, zowel bewoners van het Wintercircus als derden. Het gaat om vergaderzalen, loungeruimtes, een auditorium en een terrasbar.
 • Op vlak van horeca komt er een café dat uitgeeft op de middenpiste en een restaurant op de tweede verdieping.
 • Op het niveau van de middenpiste is er ook een duplex voorzien voor een retailfunctie die past bij de ruimere visie van De Krook als centrum voor kennis, cultuur en innovatief ondernemerschap.

Met de realisatie van het vernieuwde Wintercircus zal het stadsontwikkelingsproject De Krook, dat met bibliotheek De Krook nu al zo’n 7.000 bezoekers per dag over de vloer krijgt, afgewerkt zijn.

Aandeelhouders gezocht

Op 27 augustus 2018 lanceert sogent een oproep om aandeelhouders te vinden. Het stadsontwikkelingsbedrijf zal met die partners een zogenaamde 'SPV' of 'special purpose vehicle' vormen om het Wintercircus samen in te vullen, te beheren en uit te baten. Deze constructie moet zorgen voor een interessante invulling van het Wintercircus én een financieel haalbare exploitatie.

Sogent zal het gebouw voor minstens 27 jaar in erfpacht geven aan de SPV. De SPV zal een startkapitaal hebben van 4.000.000 euro, geld dat gebruikt zal worden om de kantoren, de horecaruimtes en de retailruimte na casco oplevering verder af te werken en in te richten, in samenspraak met en op maat van de toekomstige gebruikers. Sogent zal in de SPV een participatie nemen van ongeveer 20 tot 25%. De toekomstige partners nemen de overige 75 tot 80% voor hun rekening.

De keuze van de partners gebeurt op basis van een procedure die bestaat uit vier fases:

 • De eerste fase vangt nu aan met de publicatie van de oproep. Geïnteresseerden krijgen tot midden oktober de tijd om zich kandidaat stellen en krijgen van sogent en de Stad Gent een toelichting over het project, gevolgd door een bezoek aan het Wintercircus. Ook op het Supernova technologiefestival van 27 tot 30 september in Antwerpen wordt het project voorgesteld aan geïnteresseerden.     
 • In een tweede fase organiseert sogent een ontmoetingsmoment waarbij de kandidaat-aandeelhouders elkaar kunnen leren kennen en eventueel een samenwerking kunnen aangaan.
 • In de derde fase dienen de kandidaten een projectvoorstel in. Dat moet een uitgewerkt businessplan bevatten met een visie voor de uitbating van het Wintercircus. Uit dit voorstel moet tenslotte ook blijken dat de kandidaten de participatie van 75 tot 80% van het startkapitaal kunnen inbrengen.
 • De vierde fase is de onderhandelingsfase. Deze fase zal leiden tot een samenwerkings- en aandeelhoudersovereenkomst met de partner die het hoogst gerangschikte voorstel heeft ingediend.

 

Architect
Atelier Kempe Thill - Baro & Sum Projects
Samenwerking
Stad Gent - Vlaanderen - EFRO
Adres
Lammerstraat
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Wintercircus zoekt aandeelhoudersLees meer
Drie projecten van sogent te bezoeken op Open WervendagLees meer
De verwarmingsrevolutie ook in 'sogentse' projecten...Lees meer