Wintercircus

Van circus tot garage tot technologietempel

De voormalige garage Mahy, ook wel het Wintercircus genoemd, is gelegen in het centrum van Gent. Ondanks deze centrale ligging, was het gebouw lange tijd onderbenut en verwaarloosd. Tot sogent het in 2005 in opdracht van de Stad Gent kocht met het oog op renovatie en integratie in een volledig vernieuwd stadsdeel De Krook. De renovatiewerken zijn ondertussen zo goed als afgerond en er is een exploitant aangeduid, TENT. Het Wintercircus opent de deuren in de zomer van 2024, de ondergrondse rockzaal gaat open in het najaar.

Cultuur Ontmoeten Economie
Adres

Lammerstraat, 9000 Gent, België

Partner

Stad Gent - Vlaanderen - EFRO

Status

Gerealiseerd

Logos EFRO en Europese Unie Vlaanderen is sterke steden vol

TENT wil van het Wintercircus een echte technologietempel maken met een focus op innovatie en gezondheidstoepassingen, maar ook op kunst en creativiteit. Het gerenoveerde Wintercircus zal rond een centraal en overdekt binnenplein onderdak bieden aan werkplekken en cocreatieruimtes voor start-ups en scale-ups, vergaderzalen, een auditorium, een concertzaal voor 500 personen, een brasserie, restaurant en een publiek toegankelijk overdekt binnenplein van 1.000 vierkante meter voor evenementen. Tot slot is er ook een terrasbar op het dak met uitzicht op de stad.

Wintercircus zicht op Middenpiste
Wintercircus zicht op Middenpiste, foto © Wouter Rawoens 2022

Van circus tot garage

In de 19de eeuw verschenen in vele steden specifieke gebouwen voor ontspanning, waaronder stenen circussen. Ook Gent ging mee in deze internationale tendens. In 1894 werd het zogenaamde ‘Nieuw Cirkus’ opgetrokken, naar ontwerp van architect Emile De Weerdt. Het gebouw, aanvankelijk opgevat als paardenrenbaan met bijhorende feestzaal, werd uiteindelijk ingehuldigd als stenen circus, waar talrijke gezelschappen voorstellingen gaven, ook tijdens de winter.

In 1920 werd het gebouw geteisterd door een felle brand. Slechts enkele onderdelen, zoals wat buitenmuren, de stallingen en de manege bleven overeind. Deze delen werden dan ook gerecupereerd bij de bouw van het nieuwe circus in 1923, naar ontwerp van architect Jules-Pascal Ledoux.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het Wintercircus omgebouwd tot de garage van Ghislain Mahy. Bij deze transformatie ging het volledige circusinterieur verloren. In de plaats kwam een volledig nieuwe betonconstructie met een uitgebreid systeem van hellingen, dat toeliet met de wagen tot helemaal boven te rijden. In 1978 sloot de garage haar deuren en bleef het gebouw nog twee decennia lang dienst doen als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw zo goed als leeg.

Renovatiewerken

Op 6 juni 2017 startten de renovatiewerken. Sogent selecteerde de tijdelijke vereniging van BARO en SUMproject als architect. Zij volgen samen met studiebureau VK Engineering de uitvoering van de werken op. De aannemer die de werken voor deze eerste fase van de renovatie uitvoerde, was THV Furnibo-Persyn.

Wintercircus Smeerputten
Wintercircus Smeerputten, foto © Wouter Rawoens 2022

In een eerste fase werd de basis gelegd voor een duurzaam en stevig bouwwerk dat de tand des tijds terug met gemak kan trotseren. Het gaat om het grondverzet, het realiseren van het BEO-veld (Boorgaten Energie opslag), het rioleringsstelsel onder de funderingsplaat, de bouwkuip, de structurele werken (stabiliteitswerken) en de invulmetselwerken van de niveaus -2 en -1 onder de middenpiste. Deze eerste fase is vlot verlopen en werd afgesloten in april 2019.

In oktober 2019 begon de tweede fase van de renovatie. De olifantenhelling, de helling waarlangs de dieren vanuit de Plattenberg tot op de scène van het circus werden gebracht, is nu opnieuw een belangrijke toegang tot de middenpiste. In de vroegere paardenstallen onder het gelijkvloers zijn er nu karaktervolle vergader- en ontmoetingsruimtes. De voormalige scène van het circus op de eerste verdieping kreeg een nieuwe invulling als auditorium en de smeerputten uit het garagetijdperk vormen een ontmoetingsruimte. Ook de rockzaal werd afgewerkt en de gevels werden gerenoveerd. De renovatiewerken zijn in mei 2022 afgerond. Momenteel zorgt TENT voor de eigenlijke afwerking en definitieve inrichting. Ook de pop- en rockzaal zal in 2024 klaargemaakt worden voor concerten. TENT gaat daarvoor in zee met VIERNULVIER en Democrazy. Het programma zal bestaan uit concerten en nightlife events. Democrazy zal er een groot deel van zijn programma realiseren.

Lees hier de recente nieuwsartikels