Sogent projecten laureaat en genomineerd voor Prijs Wivina Demeester 2023

Gisterenavond werden de genomineerden en laureaten van de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2023 bekendgemaakt. Sogent is laureaat met de Oude Dokken en zat ook bij de 6 genomineerden voor het Wintercircus.

16/06/2023

In het Atelier van de Vlaams Bouwmeester werd op donderdag 15 juni 2023 de Prijs Wivina Demeester toegekend aan 4 projecten. Voor de 2023-editie konden publieke en semipublieke opdrachtgevers projecten insturen voor de categorieën masterplan, architectuur en kunst in opdracht.

Het project Oude Dokken is laureaat in de categorie Masterplan. De jury prijst het sterke projectteam dat dit complexe speelveld met publiek-private partners pragmatisch, maar steeds met hoge maatschappelijke ambities bespeelt. Ze prijzen ook de verschillende vormen van kwaliteitsbewaking. In een ontwikkelingsproject van deze schaal, waarin private spelers mee aan zet zijn, toch maatschappelijke doelstellingen bewaken en afdwingen is niet evident en dit moeilijke spanningsveld heeft het sterke team van de Oude Dokken/sogent met durf en doorzettingsvermogen bespeeld.

Alle projecten laten zien hoe je als publieke opdrachtgever op een verantwoordelijke en vooruitstrevende manier een antwoord bieden op de noden van vandaag en inzetten op de doelstellingen van morgen.

Erik WieërsVlaams Bouwmeester
Wintercircus Middenpiste
Wintercircus Middenpiste

Het project Wintercircus is dan weer genomineerd voor de Prijs Wivina Demeester 2023. De jury prijst sogent om het lef dat nodig was om zo’n uitzonderlijk gebouw, dat verankerd is in het collectieve geheugen, aan te kopen zonder op voorhand precies te weten hoe men het zou invullen of financieren. Ondanks het lange proces staat het eindresultaat voor kwaliteit en meerwaarde voor de buurt. Heel wat collega's bij sogent werkten parallel samen om het project te doen slagen: ontwerpopvolging, vergunningen, financiële opvolging, juridische bijstand, aanvragen en opvolgen van subsidies, voorbereiden van de exploitatie.

Door het in eigendom te houden en mee in het consortium voor de uitbating te stappen, wat niet zo gebruikelijk is voor een stadsontwikkelingsbedrijf, waarborgt sogent dat dit complex in handen komt en blijft van de gemeenschap. Met de keuze voor een BEO-veld onder de concertzaal wordt het Wintercircus verzekerd van een duurzame toekomst. Al deze keuzes worden sterk geapprecieerd door de jury.

Meer info kan je terugvinden op de website van de Vlaams Bouwmeester.