• Doorsnede van het Wintercircus volgens de plannen van atelier Kempe Thill
  • Doorsnede van het Wintercircus volgens de plannen van atelier Kempe Thill
  • Het Wintercircus voor de renovatie
  • Het Wintercircus voor de renovatie
  • Het Wintercircus voor de renovatie
  • Het Wintercircus voor de renovatie
  • De koepel van het Wintercircus voor de renovatie
  • Start van de renovatiewerken fase 1, foto (c) Wouter Rawoens
  • Start van de renovatiewerken fase 1, foto (c) Wouter Rawoens

Wintercircus

De voormalige garage Mahy, ook wel het wintercircus genoemd, is gelegen in het centrum van Gent. Ondanks deze centrale ligging, was het gebouw lange tijd onderbenut en verwaarloosd. Tot sogent het in 2005 in opdracht van de Stad Gent kocht met het oog op renovatie en integratie in een volledig vernieuwd stadsdeel; De Krook.

Vanaf 2020 zal het gerenoveerde Wintercircus rond een centraal en overdekt binnenplein kantoorruimte aanbieden aan organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie in media. Onder de middenpiste is een rockzaal voor een 500-tal personen gepland. Ook evenementen, café, restaurant en foyer zijn voorzien.

Van circus tot garage

In de 19de eeuw verschenen in vele steden specifieke gebouwen voor ontspanning, waaronder stenen circussen. Ook Gent ging mee in deze internationale tendens. In 1885 werd het zogenaamde ‘Nieuw Cirkus’ opgetrokken, naar ontwerp van architect Emile De Weerdt. Het gebouw, aanvankelijk opgevat als paardenrenbaan met bijhorende feestzaal, werd uiteindelijk ingehuldigd als stenen circus, waar talrijke gezelschappen voorstellingen gaven, ook tijdens de winter.

In 1920 werd het gebouw geteisterd door een felle brand. Slechts enkele onderdelen, zoals wat buitenmuren, de stallingen en de manege bleven overeind. Deze delen werden dan ook gerecupereerd bij de bouw van het nieuwe circus in 1923, naar ontwerp van architect Jules-Pascal Ledoux.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het Wintercircus omgebouwd tot de garage van Ghislain Mahy. Bij deze transformatie ging het volledige circusinterieur verloren. In de plaats kwam een volledig nieuwe betonconstructie met een uitgebreid systeem van hellingen, dat toeliet met de wagen tot helemaal boven te rijden. In 1978 sloot de garage haar deuren en bleef het gebouw nog twee decennia lang dienst doen als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw zo goed als leeg.

Ontwerpwedstrijd

In opdracht van de Stad kocht sogent het historisch waardevolle gebouw in 2005 aan met de bedoeling om het met respect voor de rijke erfgoedwaarde te renoveren en te herbestemmen. Het Wintercircus zelf is immers niet beschermd als monument, maar maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht ‘Circuswijk’.

In 2008 voerde sogent heel wat instadhoudingswerken uit, zodat het gebouw niet verder zou aftakelen. Drie jaar later kon een studieopdracht gelanceerd worden voor de renovatie. Het Rotterdamse architecten- en plannersbureau Atelier Kempe Thill, in samenwerking met het Gentse aNNo architecten, was laureaat en werd als ontwerper aangeduid. Het voorstel van de architecten behoudt de sfeer, het karakter en de ruige charme van het gebouw.

Multifunctioneel

In het Wintercircus wordt eerst en vooral plaats gemaakt voor een demonstratie- en tentoonstellingsruimte. Het historisch patrimonium wordt verder uitgebreid met een ondergrondse concertzaal voor een 500-tal personen, een café en een dakrestaurant. In zekere zin keren we zo terug naar het originele doel van het circus: mensen bijeen brengen bij een culturele ontspannende beleving. Het Wintercircus zal ook werkruimte bieden aan organisaties die media onderzoeken en toegankelijk maken voor iedereen.

Warmte uit de grond

De Stad Gent investeert 1 miljoen euro in ambitieuze, energiezuinige stadsontwikkelingsprojecten van sogent. Tegen 2050 wil Gent namelijk een klimaat neutrale stad zijn zonder negatieve impact op onze leefomgeving. Woningen en gebouwen moeten energiezuiniger worden om deze ambitie waar te maken.

In het kader van deze ambitie wordt onder de middenpiste van het Wintercircus een CO2-neutraal verwarmingssysteem geïnstalleerd. De meest duurzame optie in dit geval bleek een BEO-veld, een nieuwe techniek waarbij temperatuur van de aarde gebruikt wordt voor de verwarming en koeling van een gebouw.

BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag. Dankzij het veld wordt de warmte tijdens de winter uit de bodem gehaald. Een win voor de energiefactuur en ook voor het klimaat.

Renovatie uit de startblokken

Op 6 juni 2017 startten de renovatiewerken. Sogent selecteerde de tijdelijke vereniging van Baro en SumProject als uitvoerend architect. Zij volgen samen met studiebureau VK Engineering de uitvoering van de werken op. De aannemer die de werken voor deze eerste fase van de renovatie uitvoert, is THV Furnibo-Persyn.

In een eerste fase wordt de basis gelegd voor een duurzaam en stevig bouwwerk dat de tand des tijds terug met gemak kan trotseren. Het gaat om het grondverzet, het realiseren van het BEO-veld (Boorgaten Energie opslag), het rioleringsstelsel onder de funderingsplaat, de bouwkuip, de structurele werken (stabiliteitswerken) en de invulmetselwerken van de niveaus -2 en -1 onder de middenpiste. Deze eerste fase zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

 

Architect
Atelier Kempe Thill - Baro & Sum Projects
Samenwerking
Stad Gent
Adres
Lammerstraat
9000 Gent
België
Status
In voorbereiding
Ligging
Nieuws
Ondertussen in het Wintercircus...Lees meer
Renovatie Wintercircus uit de startblokkenLees meer
Extra lezing WintercircusLees meer