Design Museum Gent

Een nieuwe vleugel, DING

Design Museum Gent wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel, DING (Design in Gent). Die komt op het braakliggend terrein in de Drabstraat, waar vroeger de grote toiletrol stond. Het nieuwe gebouw wordt een uitnodigende en multifunctionele ontmoetingsplaats, die zich mooi inpast in het beschermde stadsgezicht. Je zal er gratis kunnen binnenlopen voor een eerste kennismaking met design in al zijn betekenissen. DING zal extra ruimte bieden voor workshops, tijdelijke expo’s, lezingen, art handling en events. De bouw is intussen gestart. De nieuwe vleugel zal zijn deuren openen in 2026.

Cultuur Ontmoeten
Adres

Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, België

Partner

Stad Gent - Design Museum Gent

Status

In uitvoering

Combilogo donkere achtergrond


Het nieuwe gebouw vormt het langverwachte sluitstuk van het museum dat de reeds bestaande gebouwen aan elkaar zal linken, een aantal knelpunten zoals toegankelijkheid zal oplossen en bijkomende ruimte zal bieden.

DING vooraanzicht TRANS Carmody Groarke en RE-ST
Visualisatie DING © TRANS Carmody Groarke en RE-ST

Design Museum Gent ligt middenin het historische centrum van Gent en bestaat uit 3 gebouwdelen rond een historische binnentuin:

  • het stadspaleis Hotel de Coninck (18de eeuw) aan de Jan Breydelstraat met de hoofdingang, de museumshop en ongeveer 480 m² expositieruimte
  • een vleugel uit 1992 palend aan de historische binnentuin met ongeveer 1.900 m² expositieruimte
  • het Huis Leten met een 16de-eeuwse kern aan de Drabstraat, waar de kantoren zich bevinden.

Meer dan een museum

Al sinds 1993 wacht het Design Museum Gent op een nieuwe vleugel met ruimte voor onthaal en shop, tijdelijke expo’s, workshops en educatie, lezingen en events, art handling en logistiek, degelijk sanitair en - niet in het minst - een lift.

Het doel is om met DING een third place te creëren, een brug tussen de publieke ruimte en het museum. Daar zal het publiek gratis kunnen proeven van activiteiten gericht op debat, beleving en ontmoeting. Het wordt een gastvrije plek waar iedereen welkom is. Een plek waar een lagere school kennis kan maken met materialen, waar een jonge ouder met zijn kind snel een tijdelijke expo kan meepikken en waar designstudenten hun ontwerp kunnen uittesten.

Waste Brick 07
Waste Brick © Thomas Noceto 2022

De nieuwe vleugel

Via de Open Oproep procedure van de Vlaams Bouwmeester werd het ontwerpteam ATAMA (voorheen TRANS architectuur/stedenbouw) uit Gent, Carmody Groarke uit Londen en RE-ST architectenvennootschap uit Antwerpen aangesteld. Sogent is gedelegeerd bouwheer in opdracht van de Stad en staat in voor de projectleiding en coördinatie.

Bij de uitwerking werd steevast de duurzame kaart getrokken. Zo zetten we in op ecologische materialen en duurzame processen. Dankzij een subsidie van Vlaanderen Circulair hebben we een succesvol onderzoekstraject uitgevoerd met als resultaat een circulaire gevelsteen. De steen, ontwikkeld met BC Architects & Studies en BC Materials, bestaat voor 63% uit Gents bouwafval zoals beton en glas. Bovendien wordt hij niet gebakken maar geperst, wat ook milieuvriendelijk is. De steen wordt aangebracht rond de houtmassiefbouw van het nieuwe gebouw. Tot slot zal een slim gebouwbeheer zorgen voor een optimalisatie in energiegebruik door zonwering of verlichting op een duurzame manier te managen. Zo streven we naar een klimaatneutraal museum.

DING vanuit de binnentuin met het terras op verdieping 3 TRANS Carmody Groarke en RE ST
Visualisatie DING © TRANS Carmody Groarke en RE-ST

Een multifunctionele plek

Op het gelijkvloers van DING komt de stadskamer, een gastvrije ontmoetingsplaats en multifunctionele ruimte, waar Gentenaars, toeristen, designers, lesgevers enz. diverse aspecten van design kunnen ontdekken. Ook de balie, de shop en het onthaal krijgen hier een plek. Op de 1e verdieping is er ruimte voor lezingen en presentaties. De workshopruimtes komen op de 2de verdieping en op verdieping 3 is er plek voor gratis tijdelijke expo’s. DING krijgt ook een ruim terras met zicht op de historische binnentuin van Hotel de Coninck. De loft en het winterterras op de 4de verdieping zullen een mooi zicht bieden op de Gentse skyline.

De technieken, de ruimte voor de art handling en restauraties, de toiletten en de vestiaire zijn voorzien op de ondergrondse verdieping van DING en vleugel 1992. In het aanpalende 16e-eeuwse Huis Leten komt tenslotte een museumcafé met zicht op een verborgen binnentuin aan de achtergevel.

Het museum in de breedte

Alle gebouwen worden op elkaar afgestemd en de barrières tussen het gedeelte uit de 18e eeuw, de vleugel uit 1992 en de kantoren verdwijnen. Samen met de uitbreiding wordt ook de vleugel uit 1992 aangepakt. De vides, platformlift en trappen verdwijnen, waardoor er extra ruimte bijkomt voor de tentoonstellingsruimtes. Ook het binnenklimaat en de akoestiek worden aangepakt. Zo kan het museum haar collectiestukken op de juiste manier tonen en voldoet het aan de internationale museumstandaarden. De vaste collectie zie je op de eerste en tweede verdieping, de tijdelijke tentoonstellingen komen op het gelijkvloers.

Het project wordt mogelijk gemaakt met de steun vanuit Stad Gent, Departement Cultuur, Jeugd en Media en het Agentschap Onroerend Erfgoed. DING krijgt ook 3.115.378,50 euro Europese steun.

Timing

Hoofdaannemer Artes Depret – Artes Woudenberg startte in mei 2023 met de werken. Eerst worden een aantal sloopwerken uitgevoerd en wordt de fundering van DING geplaatst. Daarna volgt een archeologisch onderzoek en wordt de ondergrondse bouwlaag van DING gerealiseerd. Vervolgens staat de bouw van de bovengrondse houtmassiefbouw van DING op het programma. Ook de bestaande gebouwen Huis Leten, Hotel De Coninck en Vleugel 1992 worden aangepakt en deels gerestaureerd en gerenoveerd.

De werken zullen een tweetal jaar duren, daarna moet de scenografie in orde gebracht worden en de collectie teruggebracht worden naar het museum. Tijdens deze periode is het museum tijdelijk gesloten. De collectie en werking blijft zichtbaar door samenwerkingen met andere musea, opleidingen en partners.

Lees hier de meest recente nieuwsartikels