• Visualisatie van het woonproject De Nieuwe Dokken, (c) Schipperskaai Development cvba
  • Visualisatie van het zicht op de toren Faar vanuit het park (c) Schipperskaai cvba
  • Visualisatie van het zicht op de toren Faar vanop het plein (c) Schipperskaai cvba
  • De Nieuwe Dokken, nachtzicht op DEK (c) Schipperskaai Development cvba
  • De Nieuwe Dokken, zicht op DEK (c) Schipperskaai Development cvba

De Nieuwe Dokken

Langs de Schipperskaai, in het nieuwe stadsdeel rond de Oude Dokken, bouwt ontwikkelaar Schipperskaai Development in samenwerking met sogent een 400-tal woningen met enkele buurtondersteunende functies. Deze nieuwe buurt aan de oostzijde van het Handelsdok kreeg de naam ‘De Nieuwe Dokken’ mee.

Aan de oostzijde van het Handelsdok, tussen de Schipperskaai en de Koopvaardijlaan, faciliteert sogent een nieuwe woonontwikkeling. Via een ontwerpwedstrijd ging sogent op zoek naar een private partner die zou kunnen instaan voor de ontwikkeling. Cvba Schipperksaai Development, het team rond projectontwikkelaars Re-Vive, Vanhaerents Development en Van Roey Vastgoed, werd als eerste kandidaat gerangschikt. Betrokken masterplanners zijn Stéphane Beel en BLAF architecten. De architecten zijn Stéphane Beel, BLAF architecten, MAAT ontwerpers en Denc!-studio.

Programma

De woonontwikkeling aan de Schipperskaai kreeg de naam ‘De Nieuwe Dokken’ en is verdeeld over drie bouwvelden, gelegen tussen de splitsing van de Koopvaardijlaan en de Afrikalaan in het zuiden en de oude betoncentrale in het noorden. Projectontwikkelaar Schipperskaai Development bouwt er de komende jaar ongeveer 400 woningen en legt er twee groenzones aan. Daarnaast voorziet Schipperskaai Development ruimte voor buurtondersteunende functies, zoals eventueel een restaurant of café, kantoren en detailhandel.

Tussen de nieuwe woningen, realiseerde sogent een stadsgebouw met een kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en wijksporthal.

Duurzame kaart

Het project De Nieuwe Dokken trekt voluit de kaart van hernieuwbare energie dankzij toepassing van een innovatief concept ZAWENT (Zero AfvalWater met Energie- en NutriëntenTerugwinning), een lokaal waterzuiveringssysteem dat gekoppeld wordt aan het warmtenet. Alle woningen zullen energiezuinig gebouwd worden en het gebruik van duurzame energiebronnen maakt de wijk energieneutraal. Je vindt meer informatie over deze toepassing in de bijlage die je hiernaast kan downloaden en op de website www.ducoop.be. DuCoop is een coöperatie die duurzaamheidsdiensten zal leveren aan de bewoners van De Nieuwe Dokken.

Voor de inrichting van het openbaar domein gaat het ontwerp uit van het gemak voor voetgangers en fietsers. Ook een hoge belevingswaarde voor alle leeftijdsgroepen staat voorop.

Te koop

De verkoop van de woningen in De Nieuwe Dokken is gestart. Voor meer informatie over de marktconforme woningen, kunt u terecht op de website www.denieuwedokken.be

Oude Dokken

Het woonproject De Nieuwe Dokken maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken. De meest volledige en actuele informatie over het volledige projectgebied, vindt u op de website www.stad.gent/oude-dokken

 

Architect
Stéphane Beel Architecten bvba - BLAF Architecten
Samenwerking
Stad Gent - Schipperskaai Development cvba
Adres
Schipperskaai
9000 Gent
België
Downloads
ZAWENT Nieuwe Dokken.pdf (617.13 KB)
Status
In uitvoering
Ligging
Nieuws
Eerste woongroenzone Nieuwe Dokken geopendLees meer
Eervolle vermelding voor De Nieuwe Dokken in de BREEAM Champions Awards...Lees meer
De verwarmingsrevolutie ook in 'sogentse' projecten...Lees meer