De Nieuwe Dokken

Het nieuwe stadsdeel rond de Oude Dokken

Het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken ligt aan de Schipperskaai, met de Bataviabrug als verbinding met de binnenstad. Hier verrijzen de komende jaren ongeveer 400 nieuwe woningen met enkele buurtondersteunende functies en 2 parkjes.

Ontmoeten Wonen
Partner

Stad Gent - Schipperskaai Development cvba

Status

In uitvoering

Het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken ligt aan de Schipperskaai, met de Bataviabrug als verbinding met de binnenstad. Hier verrijzen de komende jaren ongeveer 400 nieuwe woningen met enkele buurtondersteunende functies en 2 parkjes. Deze ontwikkeling maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken.

Zicht op DEK vanuit Melopee
Zicht op DEK vanuit Melopee, foto © Stijn Bollaert 2019

Woonontwikkeling met een unieke ligging

De woonontwikkeling De Nieuwe Dokken strekt zich uit over drie bouwvelden aan de oostzijde van het Handelsdok. Het is één van de eerste realisaties rondom de dokken. Projectontwikkelaar Schipperskaai Development bouwt er, in samenwerking met sogent, de komende jaren ongeveer 400 woningen en legt ook de nodige wegenissen en twee parkjes aan. De gebouwen bevinden zich recht tegenover de clusters van woonboten.

Omringd door groen en water, komen er ook verschillende buurtondersteunende functies zoals een restaurant, café, kantoren en detailhandel.

Tussen de nieuwe woningen, realiseerde sogent ook stadsgebouw Melopee met een kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en wijksporthal.

FAAR
FAAR, foto © sogent 2020

Een innovatieve en duurzame wijk

De Nieuwe Dokken is een innovatieve en duurzame wijk. Zo trekt het project volop de kaart van hernieuwbare energie dankzij toepassing van een nieuw en duurzaam systeem: de ZAWENT-technologie. De afkorting staat voor ‘zero afvalwater met energie- en nutriëntenterugwinning’. Dat wil zeggen dat energie, water en voedingsstoffen in een interne kringloop terecht komen om verspilling te verminderen.

Alle woningen worden energiezuinig gebouwd en het gebruik van duurzame energiebronnen maakt de wijk energieneutraal. Om alle duurzame initiatieven voor De Nieuwe Dokken te bouwen en te exploiteren werd de duurzaamheidscoöperatieve DuCoop opgericht. De coöperatieve biedt vier duurzame initiatieven aan de bewoners aan: verwarming, water, afval en mobiliteit. Je kan er ook terecht voor andere betalende diensten zoals stroomvoorziening voor je elektrische wagen.

Een gefaseerd bouwproject

De bouw van De Nieuwe Dokken verloopt gefaseerd. 

Voor alle informatie rond het project en de verkoop: www.nieuwedokken.be

Lees hier de recente nieuwsartikels

Lees hier de meest recente nieuwsartikels